Byggnadsminne | 22 dec 2022

Ny tekniska installationer väntar i Universitetshuset i Lund

Universitetshuset i Lund har i mer än hundra år varit Lunds universitets huvudbyggnad. Byggnaden från 1882 ska nu renoveras och i stort sett alla tekniska installationer ska bytas ut.

Ny tekniska installationer väntar i Universitetshuset i Lund
Lunds universitets huvudbyggnad från 1882 ska renoveras, alla tekniska installationer ska moderniseras. Foto: Kennet Ruona

Det blir en genomgripande renovering, men med målet att behålla och återta så mycket som möjligt av universitetshusets kulturhistoriska karaktär så att den unika miljön bevaras och kommer fler till del.

– Vi är glada över att ha fått regeringens medgivande. Universitetshuset tillhör de allra finaste av de statliga byggnadsminnen som SFV förvaltar, och är en central symbol för universitetet. Vi ser verkligen fram emot att ta oss an projektering och att så småningom kunna välkomna studenter och allmänhet till ett öppet och välkomnande hus och en fantastisk miljö, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Universitetshuset har renoverats i flera olika omgångar genom åren. Under de senaste 30 åren har bland annat en omfattande invändig iståndsättning av atriet och aula genomförts 1995 samt en restaurering av fasaderna som stod klar 1999. Sedan 1935 är universitetshuset byggnadsminnesmärke.

Målet är att universitetshuset ska fungera utan större ombyggnader i minst 50 år efter renoveringen. Och det är en hel del som nu ska göras; ventilationen förbättras för att ge bättre luft och inomhusklimat och i stort sett alla tekniska system byts ut. Den fysiska tillgängligheten liksom arbetsmiljön ska förbättras. Dessutom tillkommer en del nya funktioner för att universitetshuset ska vara ett självklart centrum för Lunds universitet och vara tillgängligt och välkomnande för studenter, anställda och besökare.

Regeringen har precis gett klartecken till projektet och beviljar 55 miljoner till projektering för renovering och utveckling av universitetshuset i Lund.

– Jag är väldigt nöjd med beslutet som möjliggör att vi kommer ett steg närmare en välbehövlig renovering. Planerna för universitetshuset är väl genomtänkta och målet är att huset, när det är färdigrenoverat, åter igen kommer att kunna stå öppet för studenter, medarbetare, besökare och lundabor. Universitetshuset är inte bara en viktig byggnad för universitetsplatsen och Lundagård, utan också en samlad symbol för hela universitetet, säger Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.

Nu väntar upphandling av arkitekt och andra konsulter för projektet som beräknas ta mellan fem och sex år att genomföra.

Källa: Statens fastighetsverk

Publicerad 22 december 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.