VVC | 21 apr 2022

Ny teknik för vattenuppvärmning minskar energiförluster med 30 procent

Tekniken för uppvärmning och distribution av tappvarmvatten har inte hängt med i samma tempo som övrig energieffektivisering. Nu lanseras en teknik som minska förluster med upp till en tredjedel.

Ny teknik för vattenuppvärmning minskar energiförluster med 30 procent
I Grand Tower i Frankfurt har fler än 400 lägenheter utrustats med Uponor Combi Port lägenhetscentral. Nu kommer tekniken till Sverige.

Sverige har traditionellt förlitat sig på en central uppvärmning av varmvatten i bostäder. Men i takt med att energieffektiviteten i nya bostäder ökar står systemen för varmvattencirkulation, VVC, för en allt större andel av energiförlusterna.

– Tekniken är densamma som för femtio år sedan. Vi bygger värmesystem i hus som om vi fortfarande eldade med olja och varmvattenberedning som om legionella inte fanns, säger Sven Werner, professor i energiteknik, som förordar en övergång till decentraliserade system.

Intåget av decentraliserade system för uppvärmning av tappvatten i bostadshus innebär ett historiskt teknikskifte för den svenska bygg- och fastighetsbranschen och blir ett av de största miljökliven som tagits sedan 1950-talet.

Joakim Rydholm, affärsutvecklare, Uponor. Foto: Henrik Mill

– Bygg- och fastighetsbranschen kan äntligen överge den problematiska VVC-kretsen i källaren och istället låta varmvattnet värmas i varje enskilt hushåll, säger Joakim Rydholm, affärsutvecklare för prefab på Uponor.

Uponors lägenhetscentraler har sålts i  över 300 000 exemplar med runt om i Europa. I Sverige lanseras systemet under Nordbygg den 26-29 april.

Med fyrtio procent färre rör och maximalt prefabricerade enheter kan installationstiden minska med cirka trettio procent jämfört med en traditionell installation

Teknikskiftet sammanfaller med att stora byggkoncerner som Skanska inför klimatbonus, där prestation i hållbarhetsfrågor, som till exempel nya lösningar inom energi- och vatteneffektivitet, kopplas till ersättning för hundratals chefer.

– Byggbranschen har två problem: dålig kvalitet och kraftiga kostnadsökningar. Då räcker det inte att bygga för att uppfylla ett regelverk, vi måste tänka nytt. Det är därför vi vill ha med Uponors nya system i de fastigheter vi utvecklar, säger Torsten Kai-Larsen, en av pionjärerna inom svensk bostadsutveckling som valt Uponors decentraliserade system.

Uponor blir först i Sverige med att erbjuda ett system som gör det möjligt att värma upp tappvattnet i varje enskild lägenhet istället för centralt i fastigheten.

– Det är nyckeln för att komma ner i systemtemperatur, spara energi och kunna använda fjärrvärme som produceras av förnyelsebar energi eller spillvärme. För kunden innebär det fräscht kallvatten till lägenheten, som värms upp på ett par sekunder, säger Joakim Rydholm, affärsutvecklare för prefab på Uponor.

Ett decentraliserat system har tre stamledningar i stället för fem som i ett traditionellt system. Färre rör gör att materialförbrukningen minskar och det påverkar även installations- och byggtiden positivt.

De första leveranserna sker under hösten.

Publicerad 21 april 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.