Elproduktion. | 27 nov

Ny rapport: Effektbrist hotar Gbg

Åtgärder. Inom två år riskerar Göteborg en situation med effektbrist, vilket skulle äventyra både omställning och tillväxt. Med rätt åtgärder kan effektbristen motverkas, men mer lokal elproduktion måste snabbt komma på plats. Det konstateras i Göteborg energis andra upplaga av rapporten Göteborgs elektrifiering.

Ny rapport: Effektbrist hotar Gbg
I den nya rapporten prognostiserar Göteborg energi att det Inom 10 till 12 år blir en ökning av elbehovet i kommunen med omkring 600 MW. Illustration: Göteborg energi

Inom 10 till 12 år prognostiserar Göteborg energi en ökning av elbehovet i kommunen med omkring 600 MW. Det är lika mycket effekt som används i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag. Den största ökningen står industri- och transportsektorerna för.

– Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte. I nuläget råder stor brist på lokal och regional elproduktion. Samtidigt kommer utbyggnaden av kapaciteten i det nationella elnätet inte att vara slutförd förrän tidigast 2035. Det är en ohållbar ekvation som riskerar att leda till effektbrist i Göteborg inom bara två år. Läget är allvarligt men det finns lösningar, säger Lars Edström, vd för Göteborg energi nät AB.

Lars Edström, vd för Göteborg energi nät AB. Foto: Göteborg energi

En av de viktigaste lösningarna är en snabb etablering av ny elproduktion. I Göteborg produceras endast tio procent av elbehovet lokalt medan 90 procent importeras till kommunen. I nuläget utgörs den största potentialen för ökad lokal elproduktion av kraftvärme och gasturbiner.

I rapporten lyfts även lokal effektandel fram som ett viktigt verktyg där marknaden nu har börjat ta fart på allvar. Den snabba utveckling av batterier som en viktig komponent för att stötta det lokala elnätet, både när det gäller storskalig lagring och hemmabatterier är också en tydlig trend.

Läs hela rapporten här.

 

Källa: Göteborg energi

Publicerad 27 november 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.