Energilagring | 5 okt 2022

Ny metod ger kraft tillbaka till uttjänta batterier

Svenska Nilar utvecklar, designar och producerar batterier för stationära energilagringssystem. Företaget har utvecklat en metod som gör att uttjänta batterier kan återställas och få tillbaka samma lagringskraft som ett nytt batteri. Det första återställda batteriet ska levereras om en månad.

Ny metod ger kraft tillbaka till uttjänta batterier
Nilar är först i världen med en teknologi som gör att uttjänta batterier kan återställas och få tillbaka samma lagringskraft som ett nytt batteri. En första delleverans av batterier ska ske i vecka 44. Foto: Nilar

Nilar AB i Gävle har tagit ett viktigt steg framåt och inleder produktion av nästa generations batterilösning, som bygger på att kunna återanvända uttjänta batterier. Företaget har utvecklat en metod i samarbete med Stockholms universitet, ReOx, där uttjänta batterier fylls på med gas för att återställa den ursprungliga batterikapaciteten. Nu ska de första återanvända batterierna levereras.

– Fram till idag har batterier som nått sin praktiska livslängd varit uttjänta och oanvändbara. Med ReOx-teknologin kan våra batterier återställas till sin ursprungliga lagringskapacitet minst 3 gånger, vilket kan förlänga livslängden med flera år. Det innebär både kraftigt minskad resursanvändning och stora kostnadsbesparingar för användarna. Det här är självklart ett stort och viktigt steg framåt för Nilar, säger Erik Oldmark, VD på Nilar International AB.

Nilars energieffektiva produktionsanläggning i Gävle, där företagets forskning och utveckling också äger rum, drivs av 100% förnybar energi. Foto: Nilar

Den order som nu produceras, tecknades i våras av Enequi. Det är startskottet för produktionen av det nya, världsunika batterisystemet med batterier och mjukvara anpassat för gaspåfyllnad vid den egna fabriken i Gävle. Ordern gäller totalt 800 batterier med tillhörande mjukvara, till 100 enheter av Enequis intelligenta energilager QuiPower Storage.

Smarta och hållbara batterier är en förutsättning för den gröna omställningen. Batterier behövs för att kunna lagra energiproduktion från förnybara energikällor som sol- och vindkraft och för att jämna ut obalanser i elnätet.

 

 

Källa: Nilar AB

Publicerad 5 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.