TEMA KULTURHUS | 2 mar 2020

Ny kyrka snart uppstånden

Ny kyrka snart uppstånden
Text: Mikael Bergling Foto: Jens Lasthein

Här inne i Filadelfiakyrkan i centrala Stockholm byggs det en ny kyrka. Det som blir kvar av den gamla kyrkan är framför allt dess väggar och tak, men också en del tekniska lösningar för bland annat ventilation.
– Svårigheten är att hitta vägar framåt utan att förstöra vad som är kulturhistoriskt viktigt, säger vvs-ingenjören Robert Öberg.

Sedan i november i fjol håller stora delar av innandömet i den klassiska frikyrkobyggnaden på Rörstrandsgatan i Stockholm, alldeles vid S:t Eriksplan, på att rivas. Byggnaden har av Stadsmuseet blåklassats, vilket innebär att den bedöms ha ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Kyrkan uppfördes åren 1929–1930 efter ritningar av arkitekten Birger Jonson på delar av Rörstrands porslinsfabriks gamla fabriksområde. Inspiration till byggnaden hittade han i Paris och Los Angeles. För att kyrkan, som är byggd i funkisstil och är en av Europas största frikyrkobyggnader, skulle få plats fick det intilliggande slottets båda flyglar rivas. Förutom gudstjänster har den stora salen, med plats för 2 200 personer, använts till bland annat konserter.

1960 gjordes en del enklare renoveringar. Läs om dessa och hela artikeln i Energi & MIljö nr 2!

Publicerad 2 mars 2020

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.