Projekt | 20 mar 2023

Ny kyrka med plats för många själar

Immanuelskyrkan i Örebro satsar stort. Ovanpå den nya kyrkan har det byggts 79 lägenheter.

Ny kyrka med plats för många själar
På den nya Immanuelskyrkan i Örebro har det byggts 79 hyreslägenheter ovanpå själva kyrkdelen. Hela byggnadskomplexet består av sju våningar plus garage. Foto: Ann-Louise Larsson

Johan Arenius, som är pastor och föreståndare för Immanuelskyrkan i Örebro, berättar:

Johan Arenius, Immanuels­kyrkan. Foto: Privat

– Den gamla kyrkan var både för liten och i för dåligt skick. Nu har vi lokaler som är bättre anpassade till våra behov.

Den nya kyrkbyggnaden, som är på 3 500 kvadratmeter fördelade på två plan, ligger på Södra Ladugårds­ängen ett par kilometer från centrala Örebro i vad som beskrivs som en av stadens mest snabbväxande delar.

Byggstart var i mars 2020 och inflyttning strax före jul i fjol.

Bottenvåningen utgörs av en stor öppen pelarhall, kyrksal med dopgrav samt kapell, kafé och kontor. Den runda kyrksalen rymmer 450 sittande, men kan utökas till cirka 700 om intilliggande ytor används. Scenen har plats för 80 personer.

Övriga utrymmen ligger en trappa upp. Allt binds samman av ett stort luftrum i mitten.

Ovanpå kyrkdelen har det byggts 79 hyreslägenheter. Hela byggnadskomplexet består av sju våningar plus garage. Den nya stadsdelen byggs på gammal sjöbotten.

– Vi har fått påla en hel del, säger Jan Hellqvist, som är arbetschef på projektets totalentreprenör Peab.

– Ljudet är en utmaning när det ligger lägenheter ovanpå en lokal där det spelas musik. Det har vi löst genom att ha en delad stomme mellan kyrkan och bostäderna.

Immanuelskyrkan ska vara ett öppet och levande hus. Foto: Ann-Louise Larsson

Kyrkan har en stålstomme med runda betongpelare med HDF-bjälk­lag, och bostäderna har skalväg­gar och plattbärlag som grundkonstruktion.

– Det är höga ljudkrav på bjälk­lags­tätningarna. Ovanpå alla undertak ligger det dessutom ljudabsorbenter, säger projektets installationssamordnare Peter Dolk.

Garaget är platsgjutet med ett HDF-bjälklag.

Fakta

Luftbehandlingsaggregat

  • Kyrkan: IV Flexomix 850 med ett luftflöde på 0,47–10,9 m3/s
  • Bostadsdelen: Swegon Gold PX 011 respektive 014. Luftflöde 0,2–1,1 m3/s respektive 0,2–1,65 m3/s
  • Garaget: Swegon Gold RX 014. Luftflöde 0,2–1,65 m3/s

På plan två i kyrkbyggnaden finns det bland annat en multihall med plats för 300 personer, konferens-, utbildnings- och replokaler samt en inspelningsstudio för musik, poddar och andra ljudinslag.

– Där finns även vårt kontrollrum. Vi sänder gudstjänster via vår Youtubekanal, säger Johan Arenius.

– I princip alla lokaler utom kapellet ska kunna användas på flera olika sätt, och då även av externa nyttjare. I kyrksalen kan man till exempel ha konserter och föreläsningar. Det ska vara ett öppet och levande hus.

Uppvärmning sker med hjälp av fjärrvärme.

Peter Dolk,
installationssamordnare. Foto: Privat

– Den gemensamma undercentralen ligger i källaren. Även om matningen upp till bostadsdelarna går genom kyrkan är värmesystemet separerat i undercentralen. Kyrkan och bostäderna är mätmässigt åtskilda, berättar Peter Dolk.

– Såväl kyrkans lokaler som bostäderna värms via radiatorer. I den så kallade multihallen sitter det även några luftvärmare.

Fyra luftbehandlingsaggregat – FTX – har installerats, fördelade på lika många fläktrum. Två aggregat servar bostadsdelen, ett kyrkan och ett garaget.

– Det finns en grundventilation i kyrkbyggnaden. När det är mycket folk i någon lokal varvar aggregatet upp. Styrning sker via temperatur och koldioxid.

I köket har det installerats en stekkåpa med en separat frånluftsfläkt.

– Den är timerstyrd och startas manuellt, säger Peter Dolk.

Många människor som sysslar med en mängd olika verksamheter på en begränsad yta ställer extra stora krav på bland annat brandsäkerhet och effektiva utrymningsvägar.

– Om brandlarmet startar ska all belysning lysa upp och alla ljudanläggningar stängas av automatiskt. Det sista för att även de som är inne i en isolerad studio eller lyssnar på en konsert i kyrksalen snabbt ska uppfatta vad som har hänt.

Lägenheterna utgör egen brandcell. Johan Arenius berättar att byggprojektet hittills har kostat cirka 215 miljoner kronor, varav kyrkbygget svarar för 65 miljoner.

– Till den delen av projektet har vi samlat in 23 miljoner kronor från församlingens medlemmar. Försäljningen av den gamla kyrkan gav 25 miljoner. Resten har finansierats via lån precis som bostadsdelen som ligger i ett eget bolag som församlingen äger.

Varför byggde ni inte bara en kyrka?

– Kommunen ställde krav på att det även skulle byggas bostäder på tomten. De kan dessutom ge oss en långsiktig finansiering.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 20 mars 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.