Värmeåtervinning | 21 dec 2022

Ny ishall ska värma badhus

Peab ska bygga en ny ishall i Alingsås. Värmen och energin som skapas vid istillverkningen kommer att återvinnas i det intilliggande badhuset.

Ny ishall ska värma badhus
Värme och energi från istillverkningen ska användas till att värma upp det intilliggande badhuset i Alingsås. Illustration: Alingsåshem

Beställare är Alingsåshem, projektsumman är 218 miljoner kronor. Den nya anläggningen kommer att byggas i två våningar och rymma 500 publikplatser på samma plats där det idag ligger en ishall i Alingsås.

Lokalerna kommer även att ha plats för förråd, omklädningsrum, gym, kansli och träningslokal. Anläggningen kommer att uppfylla de krav som Svenska ishockeyförbundet ställer för matcher i division 1.

– Ishallen är ett projekt som jag vet betyder mycket för hela kommunen, därför känns det lite extra betydelsefullt att få vara med och bygga den. Vi ser mycket fram emot att få sätta spaden i marken och bidra till en ny, uppdaterad ishall för alingsåsarna. Vi är många som kommer att gå på idrottsevenemang här och det är med stor stolthet som Peab är med, säger Liselott Bergkvist, regionchef på Peab.

I projektet kommer värmen och energin som skapas vid istillverkningen att återvinnas i badhuset som ligger i nära anslutning. Även Swerocks ECO-betong kommer att användas, som bidrar till att sänka koldioxidutsläppen med upp till 50 procent jämfört med traditionell betong.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkansformen partnering med byggstart under våren 2023. Överlämning är beräknad till vintern 2024/2025.

Publicerad 21 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.