Certifiering | 20 jan

Ny generation av Breeam lanserad

Den nya generationen av det internationella certifieringssystemet Breeam, SE v6.0 New Construction, har lanserats. Målsättningen med uppdateringen var att leverera en manual som är ännu mer tydlig, robust och aktuell för certifiering av byggnader i Sverige.

Ny generation av Breeam lanserad
Den nya generationen av Breeam harn u lanserats på engelska. En svensk översättning kommer senare under året. Bild: SGBC

Breeam-SE bygger på det internationella systemet Breeam utvecklat av brittiska Building Research Establishments (BRE). Den nya versionen heter v6.0 för att linjera med BRE:s nya benämning Breeam International NC 6.0. Sweden Green Building Council, SGBC, har lanserat en engelsk version, svensk översättning kommer lanseras senare under året.

– Breeam-SE v6.0 är efterlängtad. Många av de aktörer som certifierar enligt Breeam ser fram emot de förbättrade kraven och linjeringen med EU-taxonomin. Det känns positivt att Breeam kan fortsätta att vara ett bra verktyg för hållbarhetsrapportering och grön finansiering. Den skillnad som jag hoppas ska ge störst hållbarhetsnytta, är att kriterierna för minskad klimatpåverkan blir konkretare och tuffare”, säger Sabina Jonestrand, chef Breeam, SGBC.

Syftet har framför allt varit att ytterligare förbättra och anpassa manualens kriterier till att linjera med EU-taxonomin, att förbättra kraven på minskad klimatpåverkan samt ytterligare anpassa ett antal frågor till svensk praxis.

Källa: SGBC

Publicerad 20 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.