Forskning | 17 jan 2024

Ny forskning ökar potential hos perovskitsolceller

Genom en specialdesignad molekyl kan hållbarheten förbättras hos perovskit-solceller enligt forskare på Uppsala universitet. Det är den mest stabila perovskit-filmen som hittills rapporterats, vilket ökar potentialen att konkurrera med kiselsolceller som idag dominerar på marknaden.

Ny forskning ökar potential hos perovskitsolceller
Forskare på Uppsala universitet har utvecklat en specialdesignad molekyl som kan förbättra hållbarheten hos perovskit-solceller. Foto: Shutterstock

– Efter behandlingen med vår nydesignade sulfoniumbaserade molekyl, uppvisar perovskit-fotoabsorberaren en enastående stabilitet vid ljusblötning och förblir anmärkningsvärt nog i en fotoaktiv fas efter mer än två års åldrande under verkliga förhållanden. Så vitt vi vet representerar detta den mest stabila perovskit-filmen som hittills rapporterats, säger Jiajia Suo, forskare vid institutionen för kemi-Ångström, Uppsala universitet.

Solcellsenheten har testats i mer än 4 500 timmar och uppvisar ett genombrottsrekord i driftsstabilitet med nästan obemärkt prestandaförlust. I förlängningen skulle det kunna ge ett utomordentligt högt teoretiskt T80-värde (tiden tills solcellsenheten behåller 80 procent av sin initiala prestanda) på över nio år under kontinuerlig 1-sols belysning. Det motsvarar ett fotoflöde av en solcellsinstallation utomhus i Sverige i över 78 år.

Den globala utvecklingen av solceller accelererar snabbt. För närvarande dominerar kiselsolceller på marknaden med världsrekord i effektivitet på 26,8 procent. Det finns alternativa tekniker, som skiljer sig från kiselceller i funktionalitet, material och processteknik. En av de mest lovande för framtiden är perovskit-solceller. Dock finns en stor utmaning med perovskit – nämligen att exponering för miljöfaktorer som fukt, värme och ljus kan leda till nedbrytning.

– Därför är forskare engagerade i att utveckla nya material, skyddande beläggningar, inkapslingstekniker och enhetsteknik för att förbättra stabiliteten hos perovskit-solceller och bana väg för deras utbredda kommersiella livskraft, säger Bowen Yang.

Källa: Uppsala universitet

Publicerad 17 januari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.