NYHETER | 2 maj 2018

Ny docent på Chalmers med fokus på inneklimat

Despoina Teli är ny docent i inneklimat och energi vid avdelningen för installationsteknik vid Chalmers i Göteborg.

Foto: Privat

Hon har sedan 2012 arbetat som universitetslektor inom energi och hållbarhet på Southamptons universitet i Storbritannien. Despoina Telis forskning inriktar sig på samverkan mellan byggnader och de människor som använder dem, framför allt vad gäller värmekomfort och energianvändning. Intresset för inneklimat grundlades när hon gjorde sin masterexamen som fokuserade på klimatfaktorer och människors termiska upplevelse, vilket i sin tur ledde till att doktorsavhandlingen kom att behandla termisk komfort i skolor. – Hur upplever barn det termiska klimatet och hur fungerar interaktionen mellan personer och byggnad när det gäller termisk komfort var några frågor som behandlades i doktorsavhandlingen, berättar hon.

För närvarande arbetar hon med ett projekt finansierat av Vinnova och Marie Sklodowska- Curie Actions (EUkommissionen) som handlar om hur barn påverkas av värmekomforten i klassrummen i grundskolan, med målet att öka kunskaperna om vilka krav som ställs på inomhusklimatet i skolor.
– En utmaning är att barn känner sig varmare än vuxna under i övrigt samma termiska miljö. Vad det beror på vet vi inte riktigt, men det kanske beror på en annan metabolism eller barnens begränsade möjligheter att kontrollera klimatet i klassrummen. En annan orsak kan vara att det är fler personer per kvadratmeter i ett klassrum än i ett kontor. Det betyder att kraven på bra inneklimat i skolor är annorlunda än exempelvis i kontor, säger Despoina Teli.
 

Publicerad 2 maj 2018

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.