BYGDEGÅRD | 2 mar 2015

Ny besparing i gammal gård

Runt 20 procent minskad energianvändning förväntas det bli i 30 småländska bygdegårdar, Folketshus- och skolbyggnader som deltagit i en energikartläggning. Nyligen avslutades projektet där samlingslokaler i Värnamo, Ljungby, Växjö, Markaryd, Alvesta och Älmhult fått upp till 60 000 kronor i stöd vardera för att genomföra energisparåtgärder.

Företaget TH Energiteknik har gjort energikartläggningen på uppdrag av EU-initierade utvecklingsprogrammet Leader Linné i Alvesta. Bland åtgärderna fanns tätning av fönster, byte av termostater och tappvattenkranar samt byte av glödlampor till LED.

Norra skolan i Bredaryd har fått sin energianvändning kartlagd. Foto Mathias Haglund Norra skolan i Bredaryd har fått sin energianvändning kartlagd. Foto: Mathias Haglund

Några av bygdegårdarna planerar nu ytterligare investeringar i exempelvis byte till energieffektiva fönster och nytt uppvärmningssystem med luft-luftvärmepump. Om två år ska resultaten av åtgärderna följas upp. Förhoppningen är att bygdegårdarna både får bättre inneklimat och minskade energikostnader.

– Det här är jätteviktigt för oss som bor på landet – det gör att bygden kan fortsätta leva utan bidrag, säger Tord Hedgren på TH Energiteknik.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1-2 sid 10

Publicerad 2 mars 2015

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.