BYGDEGÅRD | 2 mar 2015

Ny besparing i gammal gård

Runt 20 procent minskad energianvändning förväntas det bli i 30 småländska bygdegårdar, Folketshus- och skolbyggnader som deltagit i en energikartläggning. Nyligen avslutades projektet där samlingslokaler i Värnamo, Ljungby, Växjö, Markaryd, Alvesta och Älmhult fått upp till 60 000 kronor i stöd vardera för att genomföra energisparåtgärder.

Företaget TH Energiteknik har gjort energikartläggningen på uppdrag av EU-initierade utvecklingsprogrammet Leader Linné i Alvesta. Bland åtgärderna fanns tätning av fönster, byte av termostater och tappvattenkranar samt byte av glödlampor till LED.

Norra skolan i Bredaryd har fått sin energianvändning kartlagd. Foto Mathias Haglund Norra skolan i Bredaryd har fått sin energianvändning kartlagd. Foto: Mathias Haglund

Några av bygdegårdarna planerar nu ytterligare investeringar i exempelvis byte till energieffektiva fönster och nytt uppvärmningssystem med luft-luftvärmepump. Om två år ska resultaten av åtgärderna följas upp. Förhoppningen är att bygdegårdarna både får bättre inneklimat och minskade energikostnader.

– Det här är jätteviktigt för oss som bor på landet – det gör att bygden kan fortsätta leva utan bidrag, säger Tord Hedgren på TH Energiteknik.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1-2 sid 10

Publicerad 2 mars 2015

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.