BYGDEGÅRD | 2 mar 2015

Ny besparing i gammal gård

Runt 20 procent minskad energianvändning förväntas det bli i 30 småländska bygdegårdar, Folketshus- och skolbyggnader som deltagit i en energikartläggning. Nyligen avslutades projektet där samlingslokaler i Värnamo, Ljungby, Växjö, Markaryd, Alvesta och Älmhult fått upp till 60 000 kronor i stöd vardera för att genomföra energisparåtgärder.

Företaget TH Energiteknik har gjort energikartläggningen på uppdrag av EU-initierade utvecklingsprogrammet Leader Linné i Alvesta. Bland åtgärderna fanns tätning av fönster, byte av termostater och tappvattenkranar samt byte av glödlampor till LED.

Norra skolan i Bredaryd har fått sin energianvändning kartlagd. Foto Mathias Haglund Norra skolan i Bredaryd har fått sin energianvändning kartlagd. Foto: Mathias Haglund

Några av bygdegårdarna planerar nu ytterligare investeringar i exempelvis byte till energieffektiva fönster och nytt uppvärmningssystem med luft-luftvärmepump. Om två år ska resultaten av åtgärderna följas upp. Förhoppningen är att bygdegårdarna både får bättre inneklimat och minskade energikostnader.

– Det här är jätteviktigt för oss som bor på landet – det gör att bygden kan fortsätta leva utan bidrag, säger Tord Hedgren på TH Energiteknik.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1-2 sid 10

Publicerad 2 mars 2015

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.