ENERGI | 11 dec 2014

Nu testas smarta fönster i kontor

Nu testas smarta fönster i kontor

Före årsskiftet kommer Midroc Property Development att få sina första mätdata från ett experiment med så kallade smarta fönster i kontor. Framför allt vill företaget få data om hur mycket dagsljus som når in i rummet. Om de nu påbörjade försöken ger bra resultat överväger Midroc att installera liknande fönster i ett kommande kontorshus. Experimentfönstren är redan på plats, och för närvarande pågår montering av mätutrustning.

– Vi har gjort iordning tre identiska kontorsrum i söderläge. Det ena rummet har tre fönster, samtliga med elektrokroma rutor, och ingen utvändig solavskärmning. Rummet bredvid har tvåglas solskyddsfönster, alltså isolerruta med solskyddsglas, och utvändigt styrd fasadpersienn. I det tredje rummet har solskyddsglaset ersatts av glas utan solskydd, berättar Rikard Sjöqvist, energi-, miljö- och teknikansvarig på Midroc.

Elektrokroma rutor styrs med en svag elektrisk ström, och kan släppa in mer eller mindre solinstrålning.  med tekniken finns att köpa från ett fåtal tillverkare, men produkten är inte etablerad på den svenska marknaden. Midroc kommer att utvärdera fönstren, som kommer från en amerikansk tillverkare, under både vinter- och sommarförhållanden.

– Vi är mycket intresserade av vinterfallet, eftersom det handlar om ljusinsläpp. Ett problem i dag är att det kan bli för mörkt när man har väldigt bra solskydd, säger Rikard Sjöqvist.

Under försöksperioden kommer företaget att samla in data om energianvändning för värme, kyla och verksamhetsenergi. De som använder försöksrummen ska också få svara på enkäter och utvärderingar, svar som dock riskerar att färgas av det faktum att kontoren ligger på rad i samma korridor. Dagsljusinstrålningen ska mätas så nära fönstren som möjligt för att inte det elektriska ljuset ska störa mätningarna.

Rikard Sjöqvist framhåller att han inte förväntar sig någon minskning av kylbehovet med de elektrokroma fönstren. Fönstren motsvarar den solavskärmning som används i dag, och värmelasten minskar därför inte. Det är andra möjliga fördelar som gjort att Midroc är intresserade av att utvärdera tekniken, som kostar mer per fönster än utvändig solavskärmning.

– När det gäller ekonomin måste man titta på den ur förvaltningsperspektiv. Ser man det så, tror vi inte att det blir dyrare med elektrokroma fönster. Tvärtom tror vi att det blir billigare, eftersom de inte kräver något underhåll, säger han.

De fönster som testas av Midroc körs med originalstyrning från tillverkaren. Vid försöken styrs kontorsrummets tre rutor av en och samma enhet. Enligt Rikard Sjöqvist är det troligt att Midroc väljer att modifiera styrningen om man beslutar att satsa på tekniken.

– Det går att styra på andra parametrar, och vi vill i slutänden styra även på närvaro. Om det till exempel är en kall vinterdag och inga människor i rummet, så vill vi få det så ljust som möjligt och släppa in så mycket värme som möjligt. Om det finns ett värmebehov finns det ju ingen anledning att blända ned. Det är på det sättet vi styr våra persienner i dag.

Projektet, som stöds av Belok, kommer att kunna leverera sina första resultat i mars 2015, om allt går enligt planerna.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö december 2014

 

 

När det gäller ekonomin måste man titta på den ur förvaltningsperspektiv.

Publicerad 11 december 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.