AI | 28 mar

Nu tar drönarna över jobbet

E.on fasar ut helikoptrar för besiktning av högspänningsnät och satsar istället på drönarbesiktning. Drönarna styrs av artificiell intelligens, AI, som i framtiden själv ska klara jobbet.

Nu tar drönarna över jobbet
Istället för helikoptrar kommer E.on nu att använda drönare för att besikta 24 000 kilometer högpännignsnät. Foto: E.on.

– Våra tester visar att drönare är ett kraftfullt verktyg för att öka leveranssäkerheten och minska antalet strömavbrott. Dessutom får vi stora miljö- och säkerhetsvinster, säger Martin Höhler, vd E.on Energidistribution.

E.on har totalt 24 000 kilometer högspänningsnät att besikta. Fullskaliga testar har gjorts under två år på totalt 2 000 kilometer luftledning kring Sundsvall och Stockholm.

– Försöken har också lärt oss att genom att använda drönare får vi möjlighet att termografera större delar av elnätet och via temperaturskillnader hitta eventuella varmgångar som riskerar leda till en driftstörning. Samtidigt har vi laserskannat nätet för att ge exakt data om till exempel var stolparna står, vilket lagt grunden till att drönarna när lagstiftningen tillåter ska sköta sig själva, säger Martin Höhler.

Enligt Martin Höhler har drönare flera fördelar i jämförelse med helikoptrar. En uppenbar är att en eldriven drönare inte producerar koldioxid – då lösningen är fullt införd minskar utsläppen med 100 ton per år. Drönare bullrar inte och skrämmer således inte vilt eller tamboskap, vilket är ett stort problem vid helikopterflygning.

E.ON eliminerar också den risk som finns med att flyga helikopter förhållandevis lågt och arbetsmiljön för de medarbetare som utför besiktningen blir bättre, då behovet av klättring i stolpar minskar då drönarna kan besiktiga stolptoppar med dess riggning via högupplösta närbilder.

– Tar vi sedan kvalitén på besiktningen så har vi i vårt fullskaleprojekt hittat cirka 10 gånger fler anmärkningar än vad vi gör via helikopter. Vi kan således bli mer proaktiva och vidta åtgärder innan avbrotten inträffar. Och inte minst så stiger kostnaden för helikopterbesiktning hela tiden, medan prisutvecklingen för drönarteknik är precis den omvända, säger Martin Höhler.

Källa: E.on

Publicerad 28 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.