Nu kommer huset som styr sig självt
Helautomatiserade byggnader, fastighetsbolag som levererar energitjänster och lägre klimatutsläpp.
Det låter som en framtidsvision, men för Örebrobostäders del är den mycket nära verklighet.
– För mig är automation något återkopplat. Ett helautomatiserat hus bygger på att det tar beslut självt och lär sig att styra sig självt utifrån egna förutsättningar. Därför har vi beslutat att överge det gamla sättet att styra med brytpunkter – vi kommer att lämna det helt och hållet, säger Jonas Tannerstad, Öbo.
Han bedömer att Örebrobostäder kommer att bygga sitt första helautomatiserade hus i år. Då omfattas att huset blir en aktiv del i ett större energisystem, förutom att det styr sig självt.
– Vi kommer att styra på innetemperatur med hjälp av algoritmer vi köpt från Chalmers. Det är faktiskt första gången vi köper in forskning, säger Jonas Tannerstad.
Att resa till Örebro är som att resa in i framtiden, även om det är svårt att tro när man promenerar på snöslaskiga gator mellan stenhus uppförda för hundra år sedan.
Men den framtid Jonas Tannerstad beskriver sitter inte i enskilda byggnaders konstruktion eller vvs-system. Den handlar om automation, om intelligenta byggnader, gemensamma IT-tjänster, batterilager, solceller och helt nya affärsidéer.
Läs hela artikeln i Energi & miljö nr 1 2018.