ventilation | 20 feb

Första ventilationsprodukterna i koldioxidreducerat stål

Ekovent som utvecklar och tillverkar ventilations- och brandprodukter arbetar aktivt för att minska sitt klimatavtryck. Ett viktigt steg på vägen är att erbjuda produkter av koldioxidreducerat stål som har cirka 70 procent lägre CO2-avtryck än traditionellt tillverkat stål.

Första ventilationsprodukterna i koldioxidreducerat stål
Ekovent lanserar sina första produkter i koldioxidreducerat stål. Säljstart sker under andra kvartalet i år. Foto: Ekovent

Inledningsvis erbjuder Ekovent takhuvar, e-Line, och ytterväggsgaller, YV, i det koldioxidreducerade stålet och planerar att utöka sitt sortiment inom fler produktområden under året. De första beställningarna på produkterna kommer att kunna tas emot i början av det andra kvartalet i år.

Det koldioxidreducerade stålet, XCarbRRP, har cirka 70 procent lägre CO2-avtryck än traditionellt tillverkat stål enligt EPD-publikationer av tillverkaren ArcelorMittal. Stålet baseras på minst 75 procent återvunnet stål och framställs i ljusbågsugnar som drivs av 100 procent förnybar energi. Stålet är belagt med zinkmagnesium för effektivt rostskydd.

– Ekovent arbetar aktivt med att bidra till en grön omställning som är ett av våra viktiga hållbarhetsmål. Vår takhuvsserie e-Line är konstruerad för upp till 40 procent mindre stålanvändning och i väntan på det första leveranserna av det fossilfria stålet inför vi redan nu produkter med koldioxidreducerat stål, säger Gabriella Wikander Johansson, vd på Ekovent AB.

– Framställningen av stål har en stor påverkan på vårt klimat och med det koldioxidreducerade stålet tar vi avgörande steg att minska vårt CO2-avtryck, tillägger hon.

På några års sikt kommer Ekovent, tillsammans med Lindab som äger företaget, att vara bland de första i världen  att ta emot leveranser av helt fossilfritt stål.

Källa: Ekovent

Publicerad 20 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.