TEMA: Kyla | 25 maj

Nu är det koldioxid som gäller i kylarna

Att kylaggregat med naturliga köldmedier är framtiden tycks det inte råda någon tvekan om. Idag är det ovanligt att en svensk livsmedelsbutik inte väljer CO2 (koldioxid) eller NH3 (ammoniak) när kyl- och värmesystemen ska framtidssäkras. Det visar en granskning som Energi & Miljö utfört med hjälp av Nordic Climate Group.

Nu är det koldioxid som gäller i kylarna
I framtidens matbutiker kommer det sannolikt bara att finnas naturliga köldmedier i de aggregat som driver kyl- och frysdiskarna. Foto: Istockphoto

Willys: Effektiv energibesparing

Willysbutiken i Östersund har gjort en total omställning och ersatt syntetiska köldmedier med miljövänliga naturliga köldmedier i form av koldioxid.

Under totalentreprenaden installerade företaget Frys & Kylservice två koldioxidaggregat och bytte samtidigt ut all kylteknik i hela butiken inklusive alla kyl- och frysdiskar.

De största fördelarna med att använda koldioxid som köldmedium är miljöfaktorn och den effektiva värmeåtervinningen. Energin från koldioxidaggregaten återvinns och går tillbaka som varmvatten och uppvärmning av butikslokalen. Energibesparingen efter ombyggnationen är mer än 25 procent.

Frys & Kylservice startade projekteringen av uppdraget i december 2021 och i mars förra året var butiken driftsatt.

– Det blev superbra och ett stort lyft för oss och våra kunder, säger Ann-Sofie Öhman, butikschef på Willys i Östersund.

– Jag är väldigt nöjd, konstaterar Magnus Jernsand, chef för kyla och energi inom Willys.

Coop: Återvinning till 100 procent

Coop i Aneby, nära Jönköping, är ett exempel på en av många livsmedelsbutiker som konverterar eller redan konverterat från syntetiska köldmedium till ett naturligt som koldioxid.

När värmeåtervinningen i Coop Aneby är installerad kommer hundra procent av den återvunna energin att gå tillbaka till butikens befintliga värmesystem.

I dag har Coop Aneby två separata kylsystem fyllda med 70 kg av det syntetiska köldmediet R452A. Den mängden har en påverkan på växthuseffekten med 342 ton CO2-ekvivalenter. När Polo kylteknik installerar nytt kylsystem med koldioxid sjunker butikens miljö­påverkan till 0,01 ton koldioxid­ekvivalenter.

– Coop ska vara det grönaste företaget och vi profilerar oss bland annat med grön el. Det är därför självklart att vi satsar på naturliga köldmedier som koldioxid, säger Pernilla Björs, projektledare på Coop Väst AB.

Coop har blivit utsett till Sveriges mest hållbara varumärke i Nordens största oberoende studie med fokus på hållbarhet, Sustainable Brand Index 2021.

Framtidssäkrade produkter i livsmedelsbutikernas kyldiskar går hand i hand med koldioxid och ammoniak i kylaggregaten. Foto: Istockphoto

City gross: De sparar 700 000 kWh

När City Gross i Skara fått det ny kylsystemet med koldioxid installerat, beräknas butiken spara lika mycket energi som 35 standardvillor använder på ett år.

Polo kylteknik och LL:s kylteknik samarbetar i projektet. LL har genomfört projekteringen tillsammans med kund, och nu börjar Polo med installationsarbetet.

I Polo kyltekniks uppdrag ingår bland annat att sätta in ett helt nytt kylsystem med koldioxid. Den klimatneutrala kylan kommer betjäna elva kylrum, två frysrum, delikatessdiskar och kyl- och frysdiskar. Installation av kyl- och frysdiskar sker i samverkan med Wica.

Värmeåtervinningen från koldioxidaggregatet går till ventilationssystemet som värmer upp hela butiken.

Uppdraget ska vara klart till midsommar 2023.

Ica: Koldioxidaggregat
ger halverad energikostnad

När Ica Supermarket i Bjästa uppgraderar i butiken ska energikostnaderna sänkas upp till 50 procent. Kylsystemets miljöpåverkan sjunker från 493 ton koldioxidekvivalenter till försumbara 0,13 ton.

Omställningen från direktverkande el och syntetiska köldmedier till koldioxidaggregat med full värmeåtervinning var nödvändig i butiken. Den gamla kylmaskinen installerades 1976, alltså för 46 år sedan, och hade gjort sitt. Värmeåtervinningen från koldioxidaggregatet kommer att gå till förvärmning av tappvatten samt uppvärmning av hela butiken via det nya ventilationssystemet.

– Koldioxidaggregatet ger oss både kyla och värme. Vi har också installerat nya kyl- och frysmöbler, nya kyl- och frysrum samt satt in LED-lampor överallt, även utomhus. Ventilationen är utbytt till ett nytt och energieffektivt luftbehandlingssystem som försörjer butiken med återvunnen värme samt komfortkyla, säger Toni Gullfors, handlare på Ica i Bjästa.

Det är NKI-Kyl, ett av Norrlands äldsta och största kylföretag, som utför kylentreprenaden i Bjästa. Utmaningen i projektet var att butiken skulle hålla öppet under installationsfasen. Det löstes genom att koppla upp kylan på ett parallellt system.

Publicerad 25 maj 2023

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.