Norsk vedkalkylator hjälper både kund och säljare

Att handla ved kan vara som att köpa grisen i säcken. Energiinnehållet varierar med fukthalten, och att en säck innehåller till exempel 40 liter ved säger egentligen inte så mycket.

Detta vill forskaren Simen Gjølsjø från norska institutet för skog och landskap åtgärda, och han har därför konstruerat en vedkalkylator. Med hjälp av kalkylatorn och information om vikt och fuktinnehåll ska kunden snabbt kunna räkna ut energiinnehållet i en säck ved.

Vedkalkulator_200jpgHelst vill han förstås att säckarna ska vara märkta med kWh, men i brist på det kan vedkalkylatorn hjälpa vilsna kunder. Att vedeldning är stort i Norge råder det ingen tvekan om. Norsk teve gjorde nyligen ett 12-timmar långt program om just ved.

Vedräknesnurran. Foto: Eirik Nordhagen / Skog og landskap

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 3/2013 sidan 6

Publicerad 22 mars 2013

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.