Kompetensutveckling | 26 jun 2023

Norrenergi i kompetenssamarbete inom fjärrvärme

Norrenergi deltar tillsammans med Dekon Engineering i ett pilotprojekt för kompentensutbyte inom fjärrvärmesektorn. I satsningen är en av Norrenergis medarbetare med och driftsätter en fjärrvärmepanna i Salzburg, Österrike.

Norrenergi i kompetenssamarbete inom fjärrvärme
Personal från Norrenergi deltar i driftssättningen av kraftvärmeverket BBP Valmet i Salzburg Österrike. Foto: Norrenergi

– Som företag jobbar vi med samma saker, men ser väldigt olika ut. Även om vi har en stark lokal förankring och Dekon Engineering tar uppdrag på olika platser, så finns det mycket kompetensmässiga synergier att hitta i vårt partnerskap, säger Lars Olrin, produktionschef på Norrenergi.

Pilotprojektet startade i maj. Den långsiktiga förhoppningen är att kompetenssamarbetet ska kunna utvecklas och kunna vara till gagn för kompetensutvecklingen inom båda bolagen. Dekon Engineering arbetar med driftsättning och bemanning inom kraft- och värmesektorn över hela världen. Mika Alén, driftmästare på Norrenergi, har under under en och en halv månad deltagit i arbetet med att driftsätta en fliseldad panna med turbin i Salzburg, Österrike.

– Det här uppdraget ger mig så mycket motivation och jag lär mig massvis. Det är nya spännande problem att lösa varje dag som ibland skiljer sig från vad jag är van vid. En energikick som jag uppskattar enormt även om det är mycket hårt arbete, berättar Mika Alén.

– Vi ser stora möjligheter att hitta olika nya koncept att utveckla framåt i vårt samarbete, instämmer Magnus Engren, vd på Dekon Engineering. Förutom att ha ett utbyte av personal där miljöombyte och nya arbetsuppgifter ger utökad erfarenhet ser vi möjlighet att arbeta med kompetensutveckling på fler sätt.

– Ett sådant exempel skulle kunna vara att utveckla det traineekoncept som vi på Norrenergi tagit fram, berättar Lars Olrin, Norrenergi. Eftersom vi har en anläggning har vi möjlighet att vidareutbilda kandidater på plats. Ett koncept som mycket väl kan tänkas utvecklas på olika sätt.

Källa: Norrenergi

Publicerad 26 juni 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.