Nordiskt test för rör-i-rör
Nordiskt vattenskadeseminarum 2024 arrangerades på Aronsborg i Bålsta 27–29 augusti. Då presenterades det senaste inom hållbara vatten-installationer för byggnader, miljö och hälsa. Energi & Miljö var på plats.

För första gången går Norge och Sverige samman för att kontrollera och godkänna rör-i-rör-system.
– Rör-i-rör är ett bra exempel på hur branschen tar ansvar för att få fram en bra produkt. Det var vattenskadestatistik och erfarenheter från installatörer i Norge och Sverige som ledde fram till utvecklingen av systemen, säger Fredrik Runius från branschorganisationen Säker vatten.
På det nordiska vattenskadeseminariet presenterade Fredrik och Fredrik den nya, nordiska testmetoden för rör-i-rörsystem.
– Norska Kiwa och Sintef och svenska Rise testar rör-i-rör-system i testrum. De har en bruttolista med nationella anpassningar. Systemen är sedan certifierade i respektive land, förklarar Fredrik Runius.
Fredrik Nedberg understryker att hela syftet med testerna är att göra systemen bättre och vattenskadorna mindre.
– För ett antal år sedan var det problem med skyddsrör som sprack. Hela syftet med skyddsröret är att fånga upp läckor och säkerställa att det inte blir några skador på konstruktionen. Det är nu 15 år sedan vi införde grundliga tester av dessa rör, säger han.
I nuläget kan Fredrik Runius och Fredrik Nedberg inte säga när ”Nordisk testmetod nr 1” börjar gälla.
– Metoden arbetar vi fortfarande med. Men vi har kommit så långt att vi samarbetar över gränsen och talar samma språk, sammanfattar de två.
Text och foto: Georg Mathiesen