Tivoli | 30 maj

Nöjesparker drivs med energi från ny solpark

Sveriges största solpark i Fjällskär utanför Nyköping har invigts. Solenergin som produceras i parken kommer att driva Gröna lund, Kolmården och Skara sommarland under sommarsäsongerna.

Nöjesparker drivs med energi från ny solpark
Från vänster: Magnus Reitersjö, vice vd Bixia, Erik Martinson, vd Svea Solar, Christer Fogelmarck, koncernchef Parks and Resorts, Urban Granström ordförande kommunstyrelsen (S) och Sofia Amloh, riksdagsledamot (S) vis invigningen av solcellsparken. Foto: Bixia

Solparken är ett samarbete mellan Svea Solar, Bixia och Parks and Resorts och kommer att generera drygt 20 GWh per år. Satsningen gör att nöjesparkerna Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland helt kommer att drivas av solenergi under sommarsäsongerna och överskottet av el kommer tillföras det allmänna elnätet.

– Vi är väldigt glada att parken nu är invigd och i gång. Den är ett viktigt bidrag i den svenska energiomställningen till grön el och historisk på flera sätt. Förutom att det är den största parken i Sverige visar det också hur näringslivet kan samarbeta för att ta ansvar för framtidens elförbrukning. Det möjliggör för fler stora solparker att byggas och i förlängningen att mer förnybar el produceras och bidrar till den gröna omställningen, säger Erik Martinson, vd och medgrundare till Svea Solar.

Under sommarmånaderna kommer får att beta i solparken för att bevara och förstärka den biologiska mångfalden i området. Solpanelerna skapar skugga som gör att gräset blir mer näringsrikt att beta av och fåren hjälper gräset och annan växtlighet att hållas kort. Genom en passage kommer vilda djur att kunna passera fritt genom parken.

– Vi är enormt stolta över den nya solcellsparken som kommer att förse tre av våra parker med all el under hela sommarsäsongen. Som långsiktig aktör i besöksnäringen är en hållbar elförsörjning en självklarhet att eftersträva, men det är inte alltid lätt. Tack vare samarbetet med Bixia och Svea Solar har vi säkrat vår elförsörjning samtidigt som vi bidrar till Sveriges energiomställning, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

Källa: Bixia

Publicerad 30 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.