NIBE köpte i Ryssland

Köper 25 procent i ryskt tillverkare av varmvattenberedare och elpannor.

NIBE förvärvar 25% av aktierna i det ryska bolaget EVAN NIBE Industrier AB har slutit avtal om att förvärva 25% i det ryska företaget CJSC EVAN, beläget i Nizjnij Novogorod 400 km sydost om Moskva. EVAN kommer att ingå i affärsområdet NIBE Villavärme.

25% av aktierna förvärvas nu och under andra kvartalet 2008 kommer ytterligare 26% att förvärvas, varvid konsolidering i NIBE kommer att ske. Resterande 49% kommer att successivt förvärvas under den kommande treårsperioden.

EVAN som har 150 anställda, har en årsomsättning på cirka 70 MSEK och ett rörelseresultat på drygt 20%. Företaget grundades 1996.

EVAN är marknadsledande i Ryssland på elpannor och större varmvattenberedare. Genom en väl utarbetad distribution med cirka 90 tätt knutna distributörer, når företaget hela den ryska marknaden.

– Att på allvar komma in på den stora och växande ryska marknaden är strategiskt helt riktigt för NIBE Villavärme. Förvärvsupplägget möjliggör också att vi tillsammans med de nuvarande ägarna kan fortsätta att utveckla bolaget som nu också blir plattformen för hela vårt varmvattenberedarprogram samt successivt också för våra värmepumpar, säger Gerteric Lindquist, NIBEs koncernchef.

I EVAN förblir såväl företagsledning som varumärke och organisation oförändrade och kommer också framgent att ledas av nuvarande VD:n. Nuvarande managementsystem förblir också oförändrat. Förvärvet är villkorat av tillstånd från den ryska konkurrensmyndigheten.

Källa: NIBE Industrier AB

Publicerad 20 januari 2008

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.