Utmaning | 13 dec 2023

New York söker svenska idéer

I prispotten till teknikutmaningen Empire Technology Prize finns hela tio miljoner dollar och möjligheten att bidra till New Yorks klimatomställning. Nu eftersöks svenska idéer inom värme och kyla.

New York söker svenska idéer
New York söker efter svenska idéer inom värme och kyla. Bäst idén kan få hela 10 miljoner dollar. Foto: Shutterstock

Empire Technology Prize (ETP) är en teknologiutmaning där staten New York och dess fastighetssektor tillsammans söker lösningar som i stor skala kan bidra till att lösa statens utmaningar inom värme och kyla. Nu inbjuds svenska företag att söka.

Svenska Energimyndigheten har jobbat med att främja svenska energieffektiviseringslösningar som snabbt kan implementeras på den amerikanska marknaden sedan 2022 och har nu bjudits in som så kallad ”Outreach Partner” till Empire Technology Prize. Svenska lösningar har stor trovärdighet och erfarna svenska företag är efterfrågade i New York.

De lösningar som efterfrågas just ni är centraliserade värmepumpar som genererar ånga (219F/104C) eller högtempererat varmvatten (180F/82C)samt distributionslösningar som förenklar implementering av centraliserad lågtemperaturvärmepumpar (≤120F/49C), utan att behöva ta bort existerande distributionssystem.

Svenska företag som vill ansöka har möjlighet att delta i ett digitalt seminarium med Energimyndigheten och Clean Fight, som administrerar priset den 22 januari. Därefter har man två månader på sig att söka. I juni kommer sju finalister utses, som under ett års tid kommer att få möjlighet att utveckla sina lösningar för marknaden. Dessa får initialt 250 000 dollar för sitt arbete. Under året har deltagarna möjlighet att ta del av ytterligare 750 000 dollar för att överbrygga utvecklingströsklar som kan uppstå.

Ytterligare två miljoner dollar är avsatta för att kompensera kostnader för pilot och demo för fastighetspartners och finalisterna i projektet.

I september 2025 utses en slutgiltig vinnare.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 13 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.