INNOVATION | 20 maj 2022

Nära-nollenergisystem får innovationspris

Tellus Energi har utvecklat ett system som används vid nybyggnation för att kraftigt minska energiåtgången. Systemet absorberar förnyelsebar energi ur atmosfären genom att kyla vattenångan till iskristaller. För detta har de nu belönats med Lindabs innovationspris 2022.

Nära-nollenergisystem får innovationspris
Tellus Energi vinnar Lindabs innovationspris 2022. Från vänster Nicklas Friberg, Lindab Innovation Hub och till höger Knut Nordahl, Tellus Energi. Foto: Lindab

Tellus Energi har utvecklat ett hållbart nära-nollenergi värmesystem som är uppbyggt med få rörliga delar genom att samverka med naturens egna krafter. Merparten av den energi som tillförs byggnaden är gratis och förnybar. Systemet är effektivare än andra luft‐vatten värmepumpar. Det miljövänliga köldmediet tar med sig energin in i byggnaden via rör under marken. Dessa rör fungerar automatiskt som jordvärme när det blir kallt ute.

– Effektiva energisystem är enormt viktiga för att vi skall ha möjlighet att utveckla vårt samhälle på ett hållbart sätt. Årets vinnare har tagit en gammal beprövad teknik och vidareutvecklat den till ett modernt system som skapar en bra inomhusmiljö, med bevisat mycket låg energiåtgång, lång hållbarhet och minimalt underhåll. Dessutom är det beprövat under många år, på många tusen kvadratmeter med nöjda kunder, säger Nicklas Friberg, ansvarig för Lindab Innovation Hub och prisutdelare.

Lindabs innovationspris delas ut till ett företag, individ eller organisation som kan visa på en innovativ och hållbar produkt eller tjänst, med kommersiell och/eller samhällsekonomisk potential som kan omsättas i praktiken. Prissumman är på 30 000 kronor.

Källa: Lindab

Publicerad 20 maj 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.