Brunnslock | 20 aug

Mynt blev brunnslock på Sveriges äldsta gata

När det var dags för Sveriges äldsta gata att renoveras i Sigtuna lät kommunen ta fram specialgjutna brunnslock efter tre historiska mynt med kopplingar till stadens historia. Nu ligger de första brunnslocken på plats.

Mynt blev brunnslock på Sveriges äldsta gata
Fjorton brunnslock har fomats efter tre mynt med koppling till Sigtuna och pryder nu Sveriges äldsta gata, Stora gatan i Sigtuna. Foto: Sigtuna kommun

– Det många kanske inte vet är att Sveriges allra första mynt präglades här för 1 000 år sedan, säger Anders Söderberg som är arkeolog vid Sigtuna museum & Art.

Av den anledningen blev det naturligt att välja tre betydelsefulla mynt som brunnslock när Sveriges första stad skulle Sveriges äldst bevarade gata.

Brunnslocken skulpterades först i lera och gjöts sedan i järn på Tierps Järnbruk. Det första brunnslocket är gjort efter ett mynt som slogs i Sigtuna för kung Olof Skötkonung. Det präglades i Sigtuna mellan år 995-1005 och är ett av Sveriges allra första egna mynt.

Fakta

Skulptören

  • Skulptören Annie Winblad Jakubowski har formgivit fjorton stycken brunnslock efter tre mynt med koppling till Sigtuna.
  • Annie Winblad Jakubowski är känd för bland annat den ”randiga” 1-kronan och tidigare utrikesministern Anna Lindhs gravsten.

 

Det andra brunnslocket är gjort efter en av förlagorna till den tidiga svenska myntningen, präglat av myntmästare Godwine i London för kung Ethelred II mellan år 997-1003. Godwine kan även ha varit verksam i Sigtuna eftersom han står skriven som ansvarig myntmästare på ett av kung Olof Skötkonungs mynt. Förlagan hittades i Sigtuna.

Det tredje brunnslocket är gjort efter ett mynt som kan vara en vikingatida myntförfalskning eller något slags medalj. Det är gjort av försilvrad koppar och har namnet Björn skrivet med runor. Ingen vet vem denne Björn egentligen var. Myntet hittades på Sigtuna museums egen tomt och är ett helt unikt Sigtunaföremål.

Källa: Sigtuna kommun

Publicerad 20 augusti 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.