Mynt blev brunnslock på Sveriges äldsta gata
När det var dags för Sveriges äldsta gata att renoveras i Sigtuna lät kommunen ta fram specialgjutna brunnslock efter tre historiska mynt med kopplingar till stadens historia. Nu ligger de första brunnslocken på plats.
– Det många kanske inte vet är att Sveriges allra första mynt präglades här för 1 000 år sedan, säger Anders Söderberg som är arkeolog vid Sigtuna museum & Art.
Av den anledningen blev det naturligt att välja tre betydelsefulla mynt som brunnslock när Sveriges första stad skulle Sveriges äldst bevarade gata.
Brunnslocken skulpterades först i lera och gjöts sedan i järn på Tierps Järnbruk. Det första brunnslocket är gjort efter ett mynt som slogs i Sigtuna för kung Olof Skötkonung. Det präglades i Sigtuna mellan år 995-1005 och är ett av Sveriges allra första egna mynt.
Skulptören
- Skulptören Annie Winblad Jakubowski har formgivit fjorton stycken brunnslock efter tre mynt med koppling till Sigtuna.
- Annie Winblad Jakubowski är känd för bland annat den ”randiga” 1-kronan och tidigare utrikesministern Anna Lindhs gravsten.
Det andra brunnslocket är gjort efter en av förlagorna till den tidiga svenska myntningen, präglat av myntmästare Godwine i London för kung Ethelred II mellan år 997-1003. Godwine kan även ha varit verksam i Sigtuna eftersom han står skriven som ansvarig myntmästare på ett av kung Olof Skötkonungs mynt. Förlagan hittades i Sigtuna.
Det tredje brunnslocket är gjort efter ett mynt som kan vara en vikingatida myntförfalskning eller något slags medalj. Det är gjort av försilvrad koppar och har namnet Björn skrivet med runor. Ingen vet vem denne Björn egentligen var. Myntet hittades på Sigtuna museums egen tomt och är ett helt unikt Sigtunaföremål.
Källa: Sigtuna kommun