Museirenovering | 29 jun

Museirenovering ska fortsätta

2018 stängdes Örebro läns museum på grund av problem med vattenläckor och dålig inomhusluft. Byggnaden har stått tom sedan dess. Nu har regionfullmäktige beslutat att renoveringen är prioriterad och har avsatt 10 miljoner till att fortsätta projekteringen.

Museirenovering ska fortsätta
I fem år har Örebro läns museum stått tomt på grund dåligt inomhusklimat och vattenläckor. Renoveringsplanerna ska dock rulla vidare, Region Örebro län har avsatt 10 miljoner för 2024. Foto: Örebro läns museum

Problemen med Örebro läns museums lokaler i centrala Örebro är minst sagt omfattande. Vattenläckor och dålig inomhusluft gjorde det osäkert att vistas i lokalerna för både personal och besökare och museet har därför hållit stängt i fem år. Renoveringen är en kostsam historia, närmare en kvarts miljard beräknas det gå på, samtidigt som regionen står inför tuffa besparingstider.

Trots det har regionfullmäktige beslutat att gå vidare med projektet och avsatt 10 miljoner för 2024.

– Ja, vi går vidare med planen, säger Andreas Svahn, rergionfullmäktiges ordförande till Nerikes Allehanda. Vi har avsatt 10 miljoner för 2024 och sen får vi ta resten 2025 och 2026. Regionen kommer att låna till investeringen och enligt Andreas Svahn kommer renoveringen av länsmuseet att prioriteras samtidigt som andra mindre projekt skjuts på framtiden.

Någon tidsplan för när museet kan tänkas öppna igen. Från första början var tanken att öppna igen 2023 men så det blev det ju inte.

– Man har redan kommit ganska långt i projekteringen. Men min erfarenhet är att det är svårt att bedöma tidsplanen, säger Andreas Svahn till NA.

Källa: NA

Publicerad 29 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.