Morgonpigga kräver mer ljus

Kvällsmänniskor önskar mindre ljus – men anser sig också vara tröttare än morgonmänniskor.

32 personer har undersökts i en studie från Tekniska universitetet i Prag. 16 av försökspersonerna var utpräglade morgonmänniskor och 16 typiska nattugglor. Forskarna studerade personernas behov av ljus under 16 timmar med start en timme efter det att personen vaknat. Startpunkten för försöken varierade från 6 på morgonen till 1 på dagen. Generellt önskade kvällsmänniskorna mindre ljus än morgonmänniskorna, de ansåg sig också vara sömnigare oavsett vilken ljusmängd de utsattes för.
– Om personerna själva fick styra sin belysning gick det åt mindre el än när vi styrde centralt. Men det var fortfarande betydligt mer elanvändning än enligt standarden, sade Lenka Maierová, som presenterade studien vid konferensen Clima 2013 i Prag i juni.

Personerna utsattes för två belysningsstrategier, den första innebar 1000 lux i 16 timmar, den andra att de själva fick styra ljuset. Det visade sig att morgonmänniskorna ville ha mer belysning än kvällsmänniskorna, samt att de föredrog att minska belysningen ganska kraftigt efter några timmar.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 8 2013 sidan 49

 

Publicerad 22 augusti 2013

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.