Solenergi | 10 dec 2016

Mobisol succé i Afrika

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Mobisol succé i Afrika

Afrikanska hushåll på landsbygden kan få belysning och titta på TV med hjälp av ett nytt solcellspaket från ett tyskt företag.

På det tyska solcellsföretaget Mobisols landskontor i Rwanda råder febril aktivitet. Många anställda, varav flera rwandier och ett antal från andra afrikanska länder, arbetar hela dagarna med att sälja Mobisols energipaket för hemma- och företagsbruk.

När du har betalat hela kostnaden för systemet har du gratis elektri­citet.

Mobisols grundläggande familjepaket innehåller en solcellspanel, ett laddbart batteri, laddare, sladdar, några LED-skrivbordslampor samt en TV-apparat. Businesspaketet inkluderar större batteri, solcellspanel och TV-apparat.Mobilsol-utrustning i en butik.

– För familjesystemet levererar vi en solcellspanel med 100 W kapacitet, berättar Louis Rwagaju, chef för försäljning och offentligsamarbeten på Mobil Rwanda. För företagssystemet levererar vi en solcellspanel med en kapacitet på 200 W.

Allt betalas av på tre år, till en månadskostnad av ungefär 170 svenska kronor i månaden i Rwanda. Då energin är gratis tillkommer inga rörliga kostnader – hela summan avser avbetalning på de fasta produkterna.

– Och när du har betalat hela kostnaden för systemet har du gratis elektri­citet, lägger Louis Rwagaju till.

Det som är unikt i Mobisols lösning är att varje system är trådlöst uppkopplat mot Mobisol. Om en kund inte betalar på ett längre tag kan företaget koppla av elektroniken från distans, det vill säga kunden kan inte längre generera någon elektricitet. Systemet sägs också vara manipuleringssäkert.

Ett problem är dock behovet av fungerande nätverk.

– Nätverk behövs för att serva systemen, säger Nkora Ferdinand, tanzanier som arbetar på Mobisols Rwandakontor. Vi behöver det för att kommunicera med vår databas. Om det inte finns internet där, säljer vi inte.

Företagets solceller börjar nu märkas runtom på landsbygden i Rwanda. En mjölkbonde i en närliggande by visar stolt upp sin solenergidrivna TV-apparat. I övrigt är hemmet enkelt; direkt intill husväggen av packad lera står några kor i ett litet bås och idisslar hö.

Nästa steg för Mobisol kan bli att ge sig in i den i Afrika heta branschen för drönare för fredliga syften, såsom för paket­leveranser. 

Joakim Rådström

 
Publicerad 10 december 2016

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.