Mistra satsar på blyfri sanitetsarmatur

Styrelsen för Mistra Innovation har beslutat finansiera fem nya projekt med sammanlagt 17 miljoner kronor.

Bland de beviljade ansökningarna till Mistra finns ett projekt som ska leda fram till metoder att tillverka och bearbeta vvs-material i mässing utan bly. Miljövinsten sägs vara lägre tungmetallutsläpp. Samarbete sker mellan MMA AB, Oerlicon Balzers Sandvik Coating AB, Högskolan i Halmstad, Lunds tekniska högskola och Chalmers tekniska högskola.

Bland de övriga beviljade ansökningarna finns projektet ”Odour Abatement” som syftar till att ta fram en metod som tar bort lukt och andra substanser från oset som produceras vid storskalig matberedning. Det är ett samarbete mellan Scandinavian Centriair AB och KTH. Ytterligare ett projekt inom energi- och byggsektorn är ett solprojekt där forskare ska undersöka möjligheter att leda solljus direkt in i system för högtemperaturenergilagring. Projektet har potential att utveckla både småskaliga och storskaliga energisystem som täcker energi behov för hushåll och även mindre industrier. Bland annat deltar Luleå tekniska universitet.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 11/2013 sidan 14

Publicerad 25 november 2013

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.