SENSORER | 25 aug 2015

Minisensor gör mobilen till gasmätare

Finländska forskare har utvecklat en gassensor som kan kopplas till mobiltelefonen. Ännu finns tekniken bara för industriellt bruk.

Genom att använda optiska filter har forskare vid finländska VTT utvecklat en miniatyrsensor för gas. Sensorn mäter koldioxid men det är också möjligt att mäta andra gaser, som kolväten. VOC är möjliga att mäta, men inte i hur långa koncentrationer som helst.

CO2_anturi

Sensorn sitter monterad längst ned på mobiltelefonen i den här demoprodukten. Foto: VTT

– Tekniken kan kommersialiserad för en rad olika användningsområden. Det finns redan produkter baserade på tekniken som är avsedda för industriellt bruk, men vi ser också kommersialiseringsmöjligheter för marknader med större volym, säger Anna Rissanen, som leder forskargruppen som tagit fram sensorn, till Energi & Miljö.

Hon ser många användningsområden för den lilla sensorn, till exempel övervakning av sömnkvalitet genom att mäta koldioxiden som den sovande andas ut.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 7-8/2015 sidan 9

Publicerad 25 augusti 2015

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.