VATTEN | 18 nov 2014

Mindre energianvändning med effektiva blandare

Mindre energianvändning med effektiva blandare

Effektiva blandare minskar energianvändningen i flerbostadshus. Det visar mätningar från byggbolaget JM.

En övergång till energieffektiva blandare har sänkt energianvändningen för varmvatten med i genomsnitt fem kilowattimmar per kvadratmeter och år (Atemp). Det visar de mätningar som JM gjort i cirka 3 000 lägenheter i södra och mellersta Sverige.

Liljeholmskajen

JM har valt att bara köpa in energieffektiva blandare till sina projekt – är Liljeholmen i Stockholm. Foto: JM

– Ett krav vid våra centrala inköp är att vi ska köpa den mest energieffektiva tekniken. Genom att mäta får vi veta om vi satsat rätt. Om det visar sig att energianvändningen springer iväg kan vi se var det blivit fel och åtgärda det, säger Kjell-Åke Henriksson, energi- och installationsansvarig hos JM.

Sedan år 2006 har JM regelbundet mätt energianvändningen för varmvatten i sina nybyggda flerbostadshus. Mätningarna har gjorts under de första två till fem åren efter nybyggnationen, då bolaget haft hand om den tekniska förvaltningen.

För ungefär fyra år sedan gick JM över till att enbart köpa in så kallade energieffektiva blandare. En jämförelse mellan hus med nyare och äldre blandare visar nu alltså att de energieffektiva blandarna konsekvent ger en lägre energianvändning för varmvatten.

Den individuella mätningen av varmvatten har också avslöjat att hyresgäster använder dubbelt så mycket varmvatten som boende i bostadsrätter. Troligen beror det på att många hyresrätter har badkar. – Om vi vill halvera varmvattenanvändningen i Sverige ska vi ta bort badkaren, säger Kjell-Åke Henriksson.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 12/2014 sidan 12

Publicerad 18 november 2014

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.