Vattenrening | 30 jun 2023

Miljardbesparing med ny teknik i reningsverket

Reningsverket i Norrtälje byggs ut med ny teknik - en miljö- och klimatsatsning som sparar uppemot en miljard kronor jämfört med att bygga ett helt nytt reningsverk.

Miljardbesparing med ny teknik i reningsverket
Norrtälje kommun och Norrtälje Vatten och Avfall investerar 700 miljoner kronor i ny modern avloppsrening i den befintliga anläggningen på Lindholmen. Foto: Norrtälje kommun

För att Norrtälje stad ska kunna fortsätta utvecklas på ett hållbart sätt investerar Norrtälje kommun i samverkan med Norrtälje Vatten och Avfall 700 miljoner kronor i ny modern avloppsrening i den befintliga anläggningen på Lindholmen.

Andreas Lindgren, vd på det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall AB.

– Det känns väldigt kul att vi får möjligheten att bygga ut kapaciteten och att få jobba med modern teknik. Membrantekniken har en effektivare rening och kräver mindre yta än traditionella metoder. Det är bra att kunna ta vara på den anläggning som redan finns och samtidigt säkra framtidens avloppsrening i Norrtälje, säger Andreas Lindgren, vd på det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall AB.

Genom att bygga en ny modern reningslinje med membran intill den befintliga, kan Lindholmens avloppsreningsverk klara kapacitet och miljötillstånd samtidigt som kostnaden blir avsevärt lägre jämfört med att bygga ett nytt verk.

– Det här är en miljö- och klimatsatsning som sparar uppemot en miljard kronor jämfört med att bygga ett helt nytt reningsverk, och det är ett klokt sätt att använda skattebetalarnas pengar, säger Roland Brodin (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det finns även många idéer hur projektet skulle kunna skapa förutsättningar för miljö- och klimatsatsningar, som att använda den renade vattnet som en resurs. Redan i dag används renat avloppsvatten till att vattna en golfbana på Väddö. Våtmark, gäddfabrik och solpaneler har också diskuterats, liksom energisamarbete tillsammans med systerbolaget Norrtälje Energi.

Ut- och ombyggnaden av Lindholmens avloppsreningsverk beräknas vara klar i slutet av 2028.

Källa: Norrtälje kommun

Publicerad 30 juni 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.