Radonhalt | 5 dec 2022

”Mer radonmätning på skolor”

Skolan – Sveriges största arbetsplats – verkar ha stora problem med höga radonhalter över hela landet. På många skolor har det inte skett något radonmätningsarbete på över tio år och det visar hur viktigt det är att mäta med jämna mellanrum, menar Svensk radonföre­ning.

”Mer radonmätning på skolor”
Det skulle behöva göras ett stort radonmätningsarbete och efterföljande arbete som får ned radonhalterna i flera skolor. Foto: Svensk radonförening

Det skulle behöva göras ett stort radonmätningsarbete och efterföljande arbete som får ned radonhalterna i flera skolor. Man varken ser eller känner lukten av den radioaktiva gasen radon som på sikt kan ge lungcancer om man andas in höga halter av radongasens sönderfallsprodukter under lång tid.

Många tror att det enbart är äldre fastigheter som har en radonproblematik. Så är dock inte fallet, enligt Svensk radonförening. Det finns flera exempel på nybyggda fastigheter som har förhöjda radonhalter.

– Det enda sättet att få veta radonhalten på en arbetsplats eller där man bor är att mäta. Jag kan bara återigen påtala
att det är bekymmersamt att många inte tar ansvar för dessa kontroller och att det gör att människor i dag arbetar och lever i bostäder med förhöjda värden, säger Dag Sedin, ordförande i Svensk radonförening.

Publicerad 5 december 2022

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.