TEMA: STORA LEGIONELLADAGEN | 23 feb 2023

Mer fokus på teknisk isolering

Den tekniska isoleringen får för lite plats bokstavligt talat. Rätt isolerade rör bidrar inte bara till energibesparing utan skyddar också mot legionella.

Mer fokus på teknisk isolering
Rätt isolerade rör bidrar inte bara till energibesparing utan skyddar också mot legionella. Foto: Isoleringsfirmornas Förening

– Många gånger finns det inte utrymme för att isolera tillräckligt, säger Johan Sjölund, verksamhetschef på Isoleringsfirmornas förening.

Han vill slå ett slag för bättre isolering av rör i fastigheter och påtalar att det gäller både kalla och varma rör. Ett varmvattenrör som ska hålla exempelvis 55 grader bör ha runt 60 millimeters isolering. Dessutom bör även ventiler och flänsar isoleras – något som många av hävd inte gjort genom åren.

Johan Sjölund, verksamhetschef på Isoleringsfirmornas förening. Foto: Anders Nilsson

– Ofta tas det inte tillräcklig hänsyn till den tekniska isoleringen i projekteringen. Det här är ingenting nytt, så har det sett ut länge och ser fortfarande ut så i många nybyggen, säger Johan Sjölund, som hoppades bidra med en ögonöppnare hos publiken med sitt seminarium på Stora legionelladagen.

En del av förklaringen till att det ser ut så här tror Johan Sjölund beror på okunskap, men många gånger också att fastighetsägaren vill att installationerna ska ta så lite plats som möjligt. Därför lämnas inte tillräckligt med utrymme för installationerna, vilket är synd, menar han – inte bara av hälsoskäl som legionellarisken utan även möjlighet till stora energibesparingar man kan göra med rätt teknisk isolering.

– Många fastigheter har alldeles för hög energianvändning kopplat till vattenförbrukningen. Att isolera rätt kan både spara vatten, i och med att du inte behöver spola bort vatten i onödan innan du får rätt temperatur, och energi­användning när förlusten blir mindre, säger han.

Han jämför energiförlusten från ett oisolerat rör kontra ett korrekt isolerat med att det varje meter hänger 40 watts glödlampor med en meters mellanrum för det oisolerade röret, jämfört med 4 watts LED-lampor för det isolerade röret.

– Det finns stora energibesparingar att göra, många lågt hängande frukter och äntligen upplever jag att man har börjat jaga den här typen av energitjuvar.

Publicerad 23 februari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.