Mejeri satsar på värmeåtervinning
Arla investerar i ett nytt värmeåtervinningssystem på sitt mejeri i Jönköping. Genom att återanvända överskottsvärme från anläggningens kyltorn kan mejeriet minska sina koldioxidutsläpp med cirka 214 ton per år.
Arlas mejeri i Jönköping är ett av Europas modernaste och tillverkar ungefär 100 olika produkter, nästan uteslutande på mjölk från småländska gårdar.
Det här är en fiffig lösning som både gynnar miljön och sänker våra energikostnader
Mjölk med längre hållbarhet steriliseras genom att först värmas upp till cirka 150 grader Celsius och sedan snabbts kylas ner igen. Förut blåstes överskottsvärmen från kylningsprocessen ut i omgivningen, vilket innebar att ungefär 9 300 megawattimmar energi gick till spillo. Nu kan det mesta av överskottsvärmen istället tas till vara i mejeriets värmecentral.
– Arla har högt uppsatta hållbarhetsmål och för att vi ska nå dem är det oerhört viktigt att vi använder våra resurser på bästa sätt. Det här är en fiffig lösning som både gynnar miljön och sänker våra energikostnader, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla.
Det nya värmeåtervinningssystemet på mejeriet i Jönköping tas i drift inom de närmaste dagarna. Genom att återanvända överskottsvärme från anläggningens kyltorn kan mejeriet minska sina koldioxidutsläpp med cirka 214 ton per år.
Överskottsvärmen från kyltornet beräknas kunna ersätta 63 procent av den energi som tidigare köpts in för att värma upp lokalerna. På så sätt innebär investeringen också en årlig besparing på nästan två miljoner kronor.
Källa: Arla