Elens dag | 23 jan

Matcentralen får hjälp att energieffektivisera på Elens dag

Den 23 januari varje år infaller elens dag. Årets tema är energieffektivisering och Mälarenergis energikartläggare har besökt Matcentralen i Västerås för att se om deras verksamhet kan energieffektiviseras.

Matcentralen får hjälp att energieffektivisera på Elens dag
Rikard Johansson är energikartläggare på Mälarenergi och arbetar normalt mot stora företagskunder. Inför Elens dag besökte han Västerås Stadsmissions Fredrik Thingberg, som verksamhetsansvarig på Matcentralen. Foto: Jenny Holmberg

Mälarenergi är huvudpartner till Västerås Stadsmission. Matcentralen, som är en del av Västerås stadsmission, hjälper människor i ekonomisk utsatthet genom att ta han om livsmedel som annars skulle ha slängts. I lokalen finns flera kylar och frysar – och ytterligare en stor kyl är på ingång, eftersom behoven har ökat och Matcentralen vill kunna hjälpa fler. I dag möter Matcentralen 200–250 hushåll varje vecka, varav många är barnfamiljer.

– I dag har Matcentralen tio mindre kylanläggningar, tre större samt en stor kyl till som är på ingång, eftersom planen är att kunna ta emot ytterligare 100 hushåll varje vecka. Mälarenergi är huvudpartner till Västerås Stadsmission och har gedigna kunskaper om energieffektivisering. Det känns självklart bistå med det vi kan, så att den här viktiga verksamheten använder sina resurser så smart det bara går, säger Rikard Johansson, som normalt arbetar med energieffektivisering gentemot större företagskunder.

Mälarenergi har under 2023 skänkt 100 000 kronor till Matcentralen.

– Matcentralen kombinerar ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och är en slags laddstation för den som hamnat i svårigheter. Här finns hjälp när energin och ekonomin är körda i botten och här finns kraft att komma vidare, säger Louise Anestad, kommunikationschef på Mälarenergi.

Elens dag har funnits i tio år och med anledning av ansträngda energisituationen i Europa vill Energiföretagen i år få svenskarna att snåla med elen, genom sociala medier-kampanjen ”Hela Sverige snålar”.

– I år använder vi Elens dag till det viktigaste vi kan göra just nu – att sprida information om, och uppmuntra till, energieffektivisering. Under 2022 minskade svenskarnas elanvändning med 4 procent för helåret och med 8 procent i december. Vi har alla en möjlighet att bidra. Genom att kollektivt spara el trycker vi faktiskt ner elpriserna, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige.

Källa: Mälarenergi, Energiföretagen

Publicerad 23 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.