Marken i Europa räcker till både mat- och energiproduktion
Europa har tillräckligt med mark för att öka energiproduktionen från sol- och vindkraft utan att det påverkar matproduktionen eller naturen negativt. Det visar en ny analys från European Environmental Bureau, EBB.
Enligt analysen behöver bara 2,2 procent av den totala markytan i Europa användas för nuvarande och framtida sol- och vindprojekt för att EU ska kunna fasa ut både fossila bränslen och kärnkraft och nå klimatneutralitet till 2040. Det är mindre än hälften av den mark som pekats ut som lämplig för förnybar energiproduktion.
Joint Research Centre har bedömt att 5,2 procent av EU:s mark anses vara ”lämplig” för sol- och vindutveckling, baserat på strikta jordbruks-, miljö- och tekniska kriterier för värd för vind- och solprojekt på land. Majoriteten av lämplig mark för hållbart förnybar utbyggnad finns på landsbygden, med 78 procent för markmonterade solceller och 83 procent för landbaserad vind. I rapporten konstateras att Tyskland och Italien saknar tillräckligt med lämplig mark för förnybar energi, däremot har Spanien och Rumänien ett överflöd av mark, långt över deras energibehov.
Enligt analysen finns det för Europa som helhet gott om degraderad jordbruksmark att expandera solenergi på, vilket kan göras i synergi med livsmedelsproduktion och markhälsorestaurering. Rapporten betonar särskilt integrering av energiproduktion och livsmedelsproduktion, där både kan ske utan att störa varandra.
Källa: EBB