Energiproduktion | 13 aug

Marken i Europa räcker till både mat- och energiproduktion

Europa har tillräckligt med mark för att öka energiproduktionen från sol- och vindkraft  utan att det påverkar matproduktionen eller naturen negativt. Det visar en ny analys från European Environmental Bureau, EBB.

Marken i Europa räcker till både mat- och energiproduktion
Europa har tillräckligt med mark för att kunna expandera sol- och vindkraft utan att störa livsmedlesproduktionen. Samutnyttjande av mark i så kallade agrivoltaiska solparken lyfts fram av European Environmental Bureau, EBB. Bilden visar en agrovoltaisk solpark i tyska Dirmingen. Foto: Next2Sun

Enligt analysen behöver bara 2,2 procent av den totala markytan i Europa användas för nuvarande och framtida sol- och vindprojekt för att EU ska kunna fasa ut både fossila bränslen och kärnkraft och nå klimatneutralitet till 2040. Det är mindre än hälften av den mark som pekats ut som lämplig för förnybar energiproduktion.

Joint Research Centre har bedömt att 5,2 procent av EU:s mark anses vara ”lämplig” för sol- och vindutveckling, baserat på strikta jordbruks-, miljö- och tekniska kriterier för värd för vind- och solprojekt på land. Majoriteten av lämplig mark för hållbart förnybar utbyggnad finns på landsbygden, med 78 procent för markmonterade solceller och 83 procent för landbaserad vind. I rapporten konstateras att Tyskland och Italien saknar tillräckligt med lämplig mark för förnybar energi, däremot har Spanien och Rumänien ett överflöd av mark, långt över deras energibehov.

Enligt analysen finns det för Europa som helhet gott om degraderad jordbruksmark att expandera solenergi på, vilket kan göras i synergi med livsmedelsproduktion och markhälsorestaurering. Rapporten betonar särskilt integrering av energiproduktion och livsmedelsproduktion, där både kan ske utan att störa varandra.

Källa: EBB

Publicerad 13 augusti 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.