Vattenskador | 18 jan

Många sönderfrysta rör i fritidshus i vinter

Med dagens höga energipriser har många fritidshusägare stängt av eller dragit ner värmen i sina fritidshus med sönderfrysta rör och vattenskador som följd. Försäkringsbolaget If har sett en tydlig ökning av frys- och vattenskador i december.

Många sönderfrysta rör i fritidshus i vinter
If har sett en ökning av sönderfrysta rör med vattenskador som följd i svenskarnas fritidshus, som beror på att många dragit ner eller stängt av värmen.

I december 2022 var antalet frys- och vattenskador 10 procent högre jämfört med december året innan. Den siffran väntas gå upp eftersom ärendena inte syns i statistiken förrän ersättningen har betalats ut. Störst är ökningen i fritidshus. Hälften av alla vattenskador inträffar under vinterhalvåret och majoriteten av dem beror på läckande eller sönderfrusna vattenledningar.

Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If. Foto: If

– Vi ser en tydlig ökning och vintern är inte över än. Det kan fortfarande bli perioder av riktigt kyliga temperaturer. Att försöka spara in genom att sänka värmen kan bli en dyrköpt läxa. Det är inte värt risken, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

If gick i höstas ut med en stark rekommendation att alltid ha 15 grader som grundvärme. Det finns dessutom en rad förberedelser man bör göra som husägare för att förhindra att vatten står och fryser i rör, toaletter och golvbrunnar.

– Vi såg en risk i samband med energikrisen när husägare drar ned inomhustemperaturen eller kanske stänger av värmen helt. Tyvärr visade det sig stämma och vi ser nu en ökning av vatten- och frysskador i fritidshus som ställer till stora problem för de drabbade, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Källa: If

Publicerad 18 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.