Samarbete | 31 jan

Malmös energisystem blir mer hållbart genom samarbete

Behovet av ett lokalt hållbart energisystem i Malmö är stort. Därför startas nu projektet Malmö Energy Lab där industri, offentliga organisationer och energibolag samarbetar för att Malmös energisystem ska bli mer hållbart. 

Malmös energisystem blir mer hållbart genom samarbete
Ett nytt samarbetsprojekt ska göra Malmö och hela Skånes energisystem med hållbara. Foto: Malmö stad

Malmö Energy Lab-projektet handlar om att identifiera och arbeta med nya övergripande lösningar för en säker energiförsörjning till industrin och ökad flexibilitet i energisystemet. För att nå dit krävs ny teknik kombinerat med befintlig, samt att beteenden kring energianvändning förändras.

– Vi ser fram emot att ingå i detta samarbete där staden och Malmös näringsliv kan utveckla resilienta och hållbara energisystem i hamnen och i andra delar av Malmö, säger Olle Anderberg, hamnstrateg i Malmö stad.

I Malmö Energy Lab kommer energilagrings- och flexibilitetslösningar att testas av och i industrierna i Malmö. För att skapa ett så bra energisystem som möjligt behöver man, redan innan en lösning implementeras, veta hur den påverkar energisystemet. I projektet kommer därför digital modellering att utvecklas som visar hur lösningarna kan användas på bästa sätt.

Förhoppningen är att projektet ska ge lärdomar som kan skapa nytta för hela Skåne.

Källa: Malmö stad

Publicerad 31 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.