Solceller | 27 okt 2016

Mallar hjälper dig med solcellsinvesteringen

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Mallar hjälper dig med solcellsinvesteringen

Idag finns ingen enhetlig metod för att beräkna produktionskostnad och lönsamhet för solel i Sverige. Nu har Mälardalens högskola tagit fram mallar för att beräkna kostnader och intäkter.

Enbart för att beräkna produktionskostnaden för solel behöver man göra antaganden om ett 30-tal parametrar. Vill man beräkna lönsamheten behövs det antaganden om ytterligare drygt tio parametrar. 

Vår modell är värdefull för både kunder och tillverkare

– I brist på en standardiserad modell för produktionskostnaden för solel kan det därför bli vitt skilda resultat vid olika beräkningar. Det försvårar möjligheten att bedöma ekonomin för en kommande solcellsinstallation, säger Bengt Stridh, adjungerad lektor vid Mälardalens Högskola.

Nu har projektet “Investeringskalkyl för solceller” vid Mälardalens högskola (MDH) tagit fram mallar för att beräkna produktionskostnad och lönsamhet för solel i Sverige.

– Vi tror att vår kalkylmodell kan vara värdefull för såväl kunder som tillverkare, installatörer och alla andra alla parter som är inblandade i solcellsinstallationer, säger Bengt Stridh.

Mallarna är i Microsoft Excel. Förutom ett ingångsvärde anger de rekommenderade min- och maxvärden för parametrarna. Kommentarer finns till parametrarna. Produktionskostnaden beräknas utan stöd och med investeringsstöd eller ROT-avdrag. Lönsamheten beräknas som kassaflöden, diskonterad återbetalningstid och internränta.

– Projektet riktades mot företag men mallarna finns i två versioner, en för privatpersoner och en för övriga, berättar Bengt Stridh. 

– Beräkningarna är identiska i de två versionerna men ingångsvärdena skiljer sig åt. Ett önskemål är att även göra en webbräknare baserad på mallarna för att förenkla spridningen av uppdateringar. 

Bengt Stridh uppmanar användarna att ladda hem mallarna och testa dem:

– Hör gärna av dig med synpunkter. Du kan bidra till att göra våra mallar ännu bättre.

Jonas Hållén

Fakta

I projektgruppen ingick Mälardalens högskola (MDH), Stockholm stad och en referensgrupp med knappt 50 deltagare, bestående av byggherrar, fastighets­ägare, leverantörer av solcellssystem, konsulter och elbolag. Investeringskalkylen för solceller finns att ladda ner här.

Publicerad 27 oktober 2016

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.