Batteripark | 25 jan

Luleå får Norrbottens första batteripark

Luleå Energi mångmiljoninvesterar i Norrbottens första batteripark. Parken ska stå klar under hösten och är en viktig pusselbit i omställningen av energisystemet.

Luleå får Norrbottens första batteripark
Sofia Antonsen, utvecklingschef och Malin Larsson, vd, Luleå Energi investerar i Norrbottens första batteripark. Foto: Luleå Energi

En batteripark är en samling stora batterier som kopplas upp mot elnätet. Batterierna har en effekt på 12 MW/12 MWh. Parken kommer att vara belägen på Luleå Energis egen mark på Porsödalen i Luleå.

– När samhället ställer om och alltmer elektrifieras ställs nya krav på Sveriges elnät. Utbyggnad, effektoptimering och mer kraftproduktion kommer krävas, men också lösningar för att lagra el och aktivt bidra till att balansera elnätet, säger Sofia Antonsen, utvecklingschef, Luleå Energi.

Luleå Energis investering för batteriparken är 73 miljoner kronor. Svea Solar har valts som leverantör.

– Detta är en stor investering för oss. Genom att vara med på den så kallade balansmarknaden hos Svenska Kraftnät och bidra till att stötta elnätet nationellt, har vi också möjlighet att generera intäkter via parken. På så sätt är det en investering som också möjliggör för oss att fortsätta att driva på, och ytterligare accelerera energiomställningen lokalt, fortsätter Sofia Antonsen.

Principen med batterierna är att de fungerar som stötdämpare i elsystemet genom att de går att ladda upp när det behövs, och ladda ur när det behovet finns. Något som bidrar till flexibilitet i systemet.

– Det är fantastiskt att få bidra i energisystemets utveckling. Vi står inför några år av tunga investeringar för att skapa rätt förutsättningar för den stora omställning som pågår. Vi ser möjligheter att även utveckla affären som också kommer kunna hjälpa oss att bära investeringarna, säger Malin Larsson, vd vid Luleå Energi.

Källa: Luleå Energi

Publicerad 25 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.