Vattenkraft | 1 aug

Luftvärmepumpar till vattenkraftverket

För mindre än ett år sedan installerade Grenholms kylservice luftvärmepumpar vid Kvistforsens vattenkraftverk. Nu projekteras samma typ av av lösning vid Harrseleforsens vattenkraftverk.

Luftvärmepumpar till vattenkraftverket
Harrsele vattenkraftverk i Västerbotten ska få luftvärmepumpar för att värma upp dammluckorna. Syftet är att spara energi. Foto: Statkraft

Dammluckorna är en kritisk punkt i ett vattenkraftverk. Dammluckorna och vattennivåerna regleras på distans.De får inte frysa fast samtidigt som elektronik och annat inte mår bra av för mycket kyla.  Tills nu har dammluckorna värmts upp av direktverkande el,  vilket inte är optimalt energi- eller miljömässigt.

Därför testar nu Statkraft en ny metod för att värma upp dammluckorna. Statkraft driver 54 vattenkraftverk i Sverige med en sammanlagd genomsnittlig årsproduktion på 5,4 TWh.

Det vi använder är en luftvärmepump med en utomhusdel och två inomhusdelar. Vattenburen värme gjuts in i betongen och gör att dammluckorna håller rätt temperatur under den kalla årstiden

Framöver vill Statkraft rusta kraftverken och se över möjligheterna att förstärka effekten i befintliga anläggningar. För mindre än ett år sedan fick Grenholms möjligheten att genomföra att pilotprojekt i Kvistforsens vattenkraftverk.

– Första kontakten med oss togs för två år sedan och för lite mindre än ett år sedan genomförde vi den första installationen i Kvistforsens vattenkraftverk. Det vi använder är en luftvärmepump med en utomhusdel och två inomhusdelar. Vattenburen värme gjuts in i betongen och gör att dammluckorna håller rätt temperatur under den kalla årstiden. I Kvistforsen har det fungerat utmärkt. Vårt nästa projekt är att göra detsamma i Harrseleforsens vattenkraftverk, säger Torbjörn Lindberg, projektledare på Grenholms Kylservice.

Just nu projekterar Grenholms det nya uppdraget i Harrseleforsens vattenkraftverk tillsammans med Statkraft. Installationsarbetet beräknas starta under augusti i år.

– Det här är i första hand ett energibesparingsprojekt. Installationen i Kvistforsen har inte varit i drift ett år ännu så vi har inga exakta siffror på energibesparingen ännu. Det vi ser är att installationen varit lyckad och tror det går att räkna hem luftvärmepump-installationen på kort tid, säger Staffan Lundmark, drifttekniker på Statkraft.

 

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 1 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.