Luftkylning ger amerikanska servrar effektiv datakyla

Internetföretaget Yahoo ska öppna ett – som man påstår – mycket energieffektiv datacenter i delstaten New York. Anläggningen, som kommer att kunna hålla 50 000 servrar, ska få en PUE på 1,08, tack vare luftkylning.

En anledning till att anläggningen hamnade i delstaten New York är det kalla klimatet. Själva byggnaden är lång och smal (40 gånger 20 meter) och påminner mycket om ett amerikansk kycklingskjul varigenom det konstant blåser. Utformningen har döpts till ”Yahoo Chicken Coop”  och Yahoo kommer att söka patent för denna lösning för att använda i andra datacenter, uppger man. Datacentret har delvis finansierats med federala medel, som avsatts för att minska den amerikanska it-industrins energianvändning. Den kommer att använda cirka 40 procent mindre energi än en konventionell anläggning av samma storlek.

Mark Kretz, Energi & Miljö 10/10 sid 47

Publicerad 29 oktober 2010

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.