Luftkylning ger amerikanska servrar effektiv datakyla

Internetföretaget Yahoo ska öppna ett – som man påstår – mycket energieffektiv datacenter i delstaten New York. Anläggningen, som kommer att kunna hålla 50 000 servrar, ska få en PUE på 1,08, tack vare luftkylning.

En anledning till att anläggningen hamnade i delstaten New York är det kalla klimatet. Själva byggnaden är lång och smal (40 gånger 20 meter) och påminner mycket om ett amerikansk kycklingskjul varigenom det konstant blåser. Utformningen har döpts till ”Yahoo Chicken Coop”  och Yahoo kommer att söka patent för denna lösning för att använda i andra datacenter, uppger man. Datacentret har delvis finansierats med federala medel, som avsatts för att minska den amerikanska it-industrins energianvändning. Den kommer att använda cirka 40 procent mindre energi än en konventionell anläggning av samma storlek.

Mark Kretz, Energi & Miljö 10/10 sid 47

Publicerad 29 oktober 2010

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.