OROSMOMENT | 30 maj 2022

Lofoten får nya badrum med luftad konstruktion

Av de mer än 6 000 lägenheter som Byggmästargruppen stambytt den senaste femårsperioden har en fjärdedel utförts med luftade konstruktioner. Efterfrågan kommer att öka framöver, menar företaget. Och bostadsrättsföreningen Lofoten i Husby, med 402 badrum, har nappat på idén.

Lofoten får nya badrum  med luftad konstruktion
Bostadsrättsföreningen Lofoten i Husby i norra Stockholm. Foto: Kevin Kohr

Ett flerårigt stambytesprojekt medför ofta stora störningar, och ett orosmoment för Lofoten var därför hur lång tid arbetet skulle ta och hur mycket det skulle påverka de boende. En luftad konstruktion – så kallad rum-i-rum-lösning – kan ge betydande tidsvinster och det framstod därför snart som ett bra alternativ.

Lofoten är en HSB-före­ning, belägen i Husby i norra Stockholm. Sammanlagt omfattar föreningen 353 lägenheter fördelade på åtta huskroppar, men vissa av bostäderna har även uthyrningsdelar vilket gör 402 badrum.

Kevin Kohr, Byggmästargruppen. Foto: Privat

Bostadskvarteren är en produkt av 1960- och 70-talens byggboom och även om vissa uppdateringar gjorts tidigare stod det under förrförra året klart att en mer genomgripande renovering av byggnadernas stammar behövdes. Omloppstiden för varje badrum i Lofoten fastställdes till tre veckor.

– Rivning och håltagning vecka 1, väggar och installationer vecka 2, golv och vitvaror vecka 3. Ungefär så. Det är mindre än halva tiden för ett badrum jämfört med traditionell rivning och återuppbyggnad, konstaterar Kevin Kohr från Byggmästargruppen.

Parallellt får lägenheternas kök en översyn. Här gäller det också stammarna men metoden är en annan.

– Vi valde relining, alltså att de gamla avloppsrören förses med foder som gör dem lika starka som nya rör i PVC. Det var den enklaste och mest smärtfria metoden och köken kunde hållas helt intakta. Tappvattnet togs från de nya stammarna i badrummet, fortsätter Kevin Kohr.

Ungefär hälften av föreningens badrum och kök har färdigställts och slutbesiktats. Resterande delar beräknas vara redo för överlämning i maj 2023.

Publicerad 30 maj 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.