Locket på hos KF

Håkan Janson från KF Fastigheter berättade om kooperationens arbete för att minska energianvändningen i butiker vid Kyl- och värmepumpdagarna.

För att klara de klimatmål som KF satt upp för sin verksamhet (en minskning av koldioxidutsläppen med 10 procent under innevarande år, jämfört med 2008 och med 40 procent till år 2020) arbetar man med många olika tekniker, alltifrån diodbelysning och dagsljusinsläpp till test av vindkraft. Samtidigt ägnar man sig åt åtgärder som att hålla nere den relativa fuktigheten och använda kondensorvärme vid nyinstallation och större ombyggnader.
– Det handlar mycket om att minska utflödet av kyla, exempelvis halverar dörrar på kyldiskar elbehovet, i andra fall använder vi nattgardiner. Butiken säljer inte mindre kyl och frysvaror på grund av att det sitter en skjutlucka eller dörr mellan kund och vara. Vi konsumenter är faktiskt inte så enfaldiga som vissa varuhuschefer vill tro, sa Håkan Janson, projektledare butikskyla, KF Fastigheter Projektledning.
– En klar poäng med att täcka över frysdiskar är också att numera gräver inte kunderna längst ner för att hitta en frusen vara, utan kan ta den som ligger överst. Innan har kunderna ibland ratat det som legat överst, eftersom det kondenserat vatten på varorna och sedan frusit, vilket inte ser smakligt ut. Med andra ord – med täckta frysdiskar har kassationerna i princip försvunnit.

Krav på entreprenörena
Enligt Janson ställer KF krav på entreprenörerna bland annat ska kunna leverera totalentreprenader, att man ska redovisa LCC-kalkyler, dokumentation och verifiering av drift- och energidata samt vara kompetenta att ta funktions- och samordningsansvar mot sidoentreprenörer (exempelvis diskleverantörer, ventilations- och vvs-entreprenörer)
När det gäller drift- och underhållsfrågorna pekade han på att målet måste vara att minimera antalet haverier, garantera kvaliteten på kyl- och frysvaror, att butikerna attraherar kunder och att man på rätt sätt förvaltar värdet i installationerna. Haverier innebär varuförluster, tappad försäljning, merarbete för personalen och att kunderna förlorar förtroendet.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 10/10 sid 60

 • Fakta:
  Arrangemang:
  Kyl- och värmepumpsdagen
  Plats: Skokloster
  Antal deltagare: 100
  Innehåll: Föredrag och utställning om kyl- och värmepumpteknik
Publicerad 29 oktober 2010

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.