Ljus framtid för energieffektiva blandare
Energieffektiva blandare kan minska varmvattenåtgången i ett hem med nästan 30 procent. Blandartillverkaren Gustavsberg uppger att intresset för den här typen av blandare har ökat enormt de senaste åren och tar nu fram ännu fler energicertifierade produkter.
I tider när både vatten och energi är bristvaror blir alla sätt att spara in på dem högintressanta, både för stora och små fastighetsägare. Sedan 2010 finns en standard för blandare som är till för att kunden, oavsett om det är en privat- eller företagskund, enkelt ska kunna jämföra olika blandare. Eftersom produktutvecklingen går fort framåt har standarder för fler blandartyper utkommit under åren, den senaste 2020. Kunderna kan låta certifiera sina produkter genom RISE, Research Institutes of Sweden AB.
– Om vi har certifierat en produkt kan slutkunden vara säker på att produkten håller en garanterad kvalitet. Vi är ackrediterade för att få testa och certifiera, och eftersom vi är oberoende ger ett utlåtande från oss en annan tyngd på marknaden än om tillverkaren själv påstår något, säger Anders Hjörnhede, enhetschef på RISE.
Gustavsberg har energicertifierat två av sina blandarserier genom RISE. Framtiden ser ljus ut för energicertifierade produkter – Gustavsberg ser att intresset för den här typen av blandare har ökat enormt de senaste åren och tar nu fram ännu fler energicertifierade produkter.
– Det är fler fastighetsbolag nu som inser vilken lönsam investering det här är, och för oss har det varit en konkurrensfördel att kunna visa att våra produkter är certifierade. Plus att det såklart känns väldigt bra att veta att våra produkter bidrar till att minska energi- och vattenförbrukningen i brukarfasen, för det är där den absolut största miljöbelastningen sker, säger Mattias Virsgård, som jobbar med affärsutveckling och hållbarhet på Gustavsberg.
– Många tänker på att byta fönster eller tilläggsisolera för att spara pengar, men att byta blandare är ofta både enklare och billigare än många andra åtgärder, plus att det har en väldigt kort återbetalningstid, fortsätter han.
Gustavsberg har jobbat i runt 30 år med att utarbeta patent som skulle se till att blandarna gjorde av med mindre energi och vatten. I ett vanligt flerbostadshus står tappvatten nämligen för en femtedel av energiåtgången, och har man äldre blandare kan ett byte till energiklassade modeller innebära att varmvattenåtgången minskar med nästan 30 procent.
– Det är ingen idé att bara strypa vattenflödet, utan energieffektiva blandare ska kännas som vanligt. Vi gör mängder med fälttester, särskilt bland personer med långt och tjockt hår, för att kunna garantera att duschupplevelsen blir densamma.
Källa: RISE