BATTERILAGER | 29 nov 2017

Litet batteri kan ge stor nytta

Litet batteri kan ge stor nytta
Örebrobostäders nya batterilager. Foto: Alexander von Sydow

Örebrobostäders analys av fastighetselen visar att ett litet batterilager kan kapa stora effekttoppar. Nu går bolaget vidare och installerar batterilager i sex fastigheter.

 

Vi kan se att det räcker med ett litet batteri för att släcka många toppar

Under två år har Örebrobostäder (Öbo) analyserat fastighetselen i ett par hyreshus med olika metoder, bland annat det så kallade fastighets-EKG.

Därmed har man fått högupplöst mätdata, och kunnat dra slutsatsen att ett batterilager kan göra stor nytta för att dämpa effektbehovet. Det gäller hus med fjärrvärme.

-Vi kan se att det räcker med ett litet batteri för att släcka många toppar, säger Jonas Tannerstad, som är chef för el och automation vid Öbo.

Toppbelastning i fastighetselen ett av husen visade sig ligga på 65 ampere, och mätningarna visade att de högsta topparna över 45 ampere aldrig varade längre än tio minuter. För att kunna stötta med 20 ampere och kapa toppen, räcker det med energimängden 2,3 kWh enligt Jonas Tannerstads beräkning.

Med en så stor reduktion av toppbelastning, skulle det vara möjligt att minska huvudsäkringen och därmed även nätavgiften.

-Återbetalningstiden beror på hur fel man ligger i huvudsäkringen, men vi räknar med en återbetalning på tre till fem år.

Resultaten från detta hyreshus har varit tillräckligt underlag för att Öbo ska ha kunnat besluta om batterilager i sex fastigheter. De hamnar i hus där Öbo räknar med fler nyttor än effektbegränsning.

-Det är då i hus med större tak där vi ska ha solceller. Vi ska även ha elbilsladdning, uppger Jonas Tannerstad.

Han nämner också att det är stor skillnad mellan olika batterileverantörer.

-Många av de batterilösningar som finns bra på energilagring, men har inte optimerats för att hantera effekttoppar.

 Öbos sex batterilager ingår projektet Codes, som stöttas av Energimyndigheten, som syftar till att designa, utveckla och testa ett nytt molnbaserat batterisystem för att få samlad kontroll av batterier i bostadsbyggnader. 

Björn Åslund

 

Publicerad 29 november 2017

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.