Fossilfritt | 12 mar

Lindab och Castellum renoverar med kanalsystem i fossilfritt stål

Lindab har, som första ventilationsbolag i världen, tagit del av en pilotleverans av fossilfritt stål från SSAB. Dessa ska nu användas i ett renoveringsprojekt av en av Castellums fastigheter vid Globen i Stockholm.

Lindab och Castellum renoverar med kanalsystem i fossilfritt stål
Lindab ska leverera kanalsystem av fossilfritt stål till en hyresgästanpassning som Castellum gör i en fastighet vid Globen. Foto: Lindab

Fastigheten i Globen-området i Stockholm är en byggnad från 1960-talet och när möjlighet gavs att använda sig av kanalsystem i fossilfritt material med samma tekniska egenskaper och högsta täthetsklass, var det ett självklart val för Castellum i den pågående hyresgästanpassningen.

Det fossilfria stålet kommer från SSAB och är framställt med vätgas istället för kol och koks som vid traditionell stålframställning.

Lindab har som utvald partner fått tillgång till en pilotleverans, vilket gör det möjligt att leverera produkter flera år före den planerade ordinarie produktionen av fossilfritt stål, vilken beräknas till 2026. Företaget erbjuder ventilationskanaler i återvunnet stål som del av sitt standardsortiment och ventilationskanaler i fossilfritt stål till utvalda kunder som får ta del av pilotleveransen från SSAB.

Lindab och Castellum har inlett samarbete kring kanalsystem i fossilfritt stål till en hyresgästanpassning i Stockholm. Större delen av Castellums klimatpåverkan kommer från byggprojekt och det finns ett stort fokus på att använda klimateffektiva metoder, produkter och material i till-, om- och nybyggnation för ett minskat klimatavtryck.

– Samarbetet med Lindab har gett oss en bättre inblick i hur vi som fastighetsägare och beställare kan göra än mer vid installationsprojekt och hur vi tillsammans kan minska klimatpåverkan,  säger Björn Röber, chef förvaltningsprojekt på Castellum i region Stockholm.

– Castellum har en tydlig vilja att minska sin klimatpåverkan och det är just genom den här typen av samarbeten som vi kan minska klimatpåverkan för både Lindab och våra kunder, samtidigt som vi skapar hälsosammare inomhusklimat, säger Ola Ringdahl, koncernchef och vd för Lindab.

Fastigheten ska stå klar för inflyttning i juni 2024.

Källa: Lindab

Publicerad 12 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.