Politik | 4 aug 2022

Liberalerna vill sänka både skatt och moms på el

Höga gaspriser och nedlagd kärnkraft kommer att slå hårt mot många svenska hushåll i vinter i form av kraftigt ökade elkostnader. Liberalerna har idag presenterat förslag om att sänka både energiskatt och moms, vilket skulle kunna spara runt 20 000 kronor för ett normalstort hushåll.

Liberalerna vill sänka både skatt och moms på el
Liberalerna har föreslagit att sänka både energiskatt och moms på energi för att mildra konsekvenserna för hushållen. Foto: Pixabay

Den prisutveckling som varit i mellersta och södra Sverige på el är på en nivå som kräver politiska åtgärder menar Liberalerna som idag presenterat två förslag som innebär att ett normalstort hushåll skulle kunna spara cirka 20 000 kronor om året.

För att hjälpa hushållen vill Liberalerna snabbsänka elmomsen från 25 till 6 procent, det tillsammans med sänkt elskatt skulle innebära 20 000 kronor lägre elkostnader för en villa i vinter.

                                   Johan Pehrsson, partiledare

Liberalerna föreslår sänkt elmoms, från 25 till 6 procent. Det uppskattas till en skattelättnad i storleksordningen 16 miljarder kronor för svenska hushåll som bör genomföras så snart som möjligt. Partiet vill också sänka energiskatten, i ett första steg med 5 öre/kWh(6,25 öre/kWh inklusive moms), totalt är det en skattesänkning på 4 miljarder kronor. Elskatten ska fortsatt stegvis sänkas under nästa mandatperiod. Målet är att elskatten på lång sikt, och när de offentliga finanserna tillåter, åtminstone halveras.

Källa: Liberalerna

Publicerad 4 augusti 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.