Legionella | 30 okt 2023

Legionellabakterier hittade på badhus i Helsingborg

Simhallsbadet i Helsingborg har stängt tills vidare på grund av att legionellabakterier upptäckts genom ett rutinmässigt vattenprov i duschutrymmet.

Legionellabakterier hittade på badhus i Helsingborg
Simhallsbadet i Helsingborg har fått stänga tillfälligt på grund av legionellabakterier hittats i duschutrymmet. Foto: Helsingborgs stad

Actic, som driver simhallsbadet på uppdrag av Helsingborgs stad, tog ett rutinmässigt vattenprov i duscharna på badet i början av oktober. I onsdags konstaterades en förhöjd halt av legionellabakterier i provet. Dagen efter stängdes bassäng och duschar för besökare. Gymmet är fortsatt öppet.

Helsingborgs stad, som är fastighetsägare, arbetar för att åtgärda problemet. Badet kommer inte att öppna igen förrän godkända vattenprover har tagits.

– Vi arbetar aktivt tillsammans med Actic, konsulter och miljöförvaltningen för att kunna öppna badet så snart som möjligt, säger Maria Gudmundsson, förvaltare på Fastighetsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Legionella är ett bakteriesläkte som kan växa i ledningar med stillastående vatten där temperaturen är mellan 18 och 45 grader. Bakterierna kan göra personer sjuka om de andas in dem genom aerosoler i luften, till exempel i duschar och bubbelpooler.

Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 30 oktober 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.