Legendar | 24 feb 2023

Legendarisk dassatömmare fyller 95 år

För några nummer sedan skrev vi om så kallade dassa­tömmare i Malmö. Bilden som vi använde för att illust­rera artikeln fick en läsare att reagera.

Legendarisk dassatömmare fyller 95 år
”Dassatömmare” i Malmö 1969. Brister i hygien och arbetsmiljö fick yrket att avvecklas 2010. Foto: Ola Svensson / Sydsvenskan / Historisk Bildbyrå

Jane Lindberg skriver till redaktionen:

”Bilden på ’dassatömmaren’ i Energi & Miljö 12/2022 är min far. Han lever fortfarande i Malmö och ska fylla 95 år till sommaren. Han var lite av en legendar som bar tunnorna på axeln. Andra hade säckkärra men på grund av ackord gick det snabbare så här. En tunna vägde 75 kilo. Han körde främst i koloniområden och detta var i slutet av sextiotalet.

Min mor hade markan på renhållningsverket och där var det väldigt noga med hygienen. Arbetskläder och privata kläder fick inte ha kontakt. Man gick in i ett omklädningsrum och klädde av sig arbetskläderna. Genom duschrum och bastu och sedan till omklädningsrum med sina privata kläder.”

Publicerad 24 februari 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.